Reizen... ontdek de wereld

Reizen over de hele wereld kan tegenwoordig. Het snelle vliegtuig kan je naar elk plekje op de wereld brengen. Wist je dat onze aardbol een omtrek heeft van wel 40.076 km, een gewicht heeft van maar liefst 5.977.102 kg, geen zuivere bol is, 4,5 miljard jaar oud is en één van de 8 planeten is die om de zon heen draait? Op onze wereldbol leven ongeveer 8.000.000.000 mensen wat neerkomt op 55 per km². Voor 70% bestaat de aarde uit water. Het land is verdeeld over 195 landen in 7 werelddelen. Niet te verwarren met continenten, dat zijn er 6, omdat Europa en Azië niet met water gescheiden zijn en dan Eurazië wordt genoemd. In het werelddeel Afrika ontstond de mens en Azie is het grootste en dichtst bevolkte werelddeel. De drie grootste landen zijn Rusland, Verenigde Staten en Canada die samen al een kwart van al het land bezetten.

Ofwel genoeg te bezoeken. Elke keer dat je een nieuw land bezoekt sta je weer voor de verrassing: hoe zijn de mensen daar? Is de natuur nog ongeschonden? Komen we er wilde dieren tegen? Is het eten daar lekker? Ik kan zeggen dat ik (tot op heden) elk land bijzonder vond en ervan genoten heb. Al dacht ik bijvoorbeeld voor vertrek naar Cambodja en Laos, deze landen liggen naast elkaar, daar zullen wel veel overeenkomsten zijn. Maar het tegendeel heb ik ervaren. Totaal andere sfeer, ander toerisme ervaring, ander landschap, ander eten. Ofwel, totaal verschillend. Je merkt het ook al als je naar bijvoorbeeld België rijdt, het is er toch anders. En dat maakt reizen nou zo leuk, elke keer weer een verrassing. Mij zal je dan ook niet het volgende jaar weer tegenkomen op dezelfde plek. Het eerste bezoek is uniek en in mijn ervaring altijd het beste, teruggaan is niet mijn ding.

Het ontstaan van leven op aarde

Toen naar schatting 4,5 miljard jaar geleden de aarde ontstond, was het te heet voor leven. Tussen 4 en 2,5 miljard jaar terug was de aarde genoeg afgekoeld en is er leven ontstaan. Dit begon met ééncelligen, oerbacterieën. Hieruit ontstond eerst het leven in zee met vissen en haaien. Hier evolueerde een aantal dieren die langzamerhand poten en longen kregen en zo op land konden leven.  Dit noemen we reptielen. Uit die reptielen ontstonden de primaten: apen, mensapen en later de mens. Ook planten maakte deze revolutie mee van zee naar het land.

De mens

Volgens wetenschappers is de mens ongeveer 60 miljoen jaar geleden ontstaan. Men zegt dat er vanuit een bepaald soort de chimpansee en de mens ontstonden. Telkens evolueerde de mens in kleine stapjes in verschillende soorten tot de mens zoals wij dat nu zijn. Ze gingen steeds meer rechtop lopen, de hersenen groeide, het gezicht werd platter met een meer uitstekende neus. Ongeveer 6 miljoen jaar terug begon het met aapachtige voorouders.

  • Ongeveer 4 miljoen jaar geleden ontwikkelde een groep zich tot een soort vroege mens, de Australopithecus (betekend letterlijk zuidelijke aap). Ze liepen gebogen op 2 poten en waren ongeveer 1 meter lang.
  • Ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden ontwikkelde de eerste echte mens. Deze soort heet de Homo Habilis (betekend letterlijk handige mens). Deze naam komt doordat ze een grotere hersencapaciteit hadden. 
  • Ongeveer 1,7 miljoen jaar geleden ontwikkelde een nieuw soort: de Homo erectus (betekend letterlijk rechtopstaande mens). Ze maakten hutten en konden vuur gebruiken. 
  • 1 miljoen jaar geleden ontwikkelde de neanderthaler zich. Deze soort konden dierenhuiden gebruiken als kleding en begroeven hun doden.
  • 300.000 jaar terug ontwikkelde de Homo sapiens (betekend letterlijk de verstandige mens).  Toen leefde de neanderthalers nog, maar die stierven 40.000 jaar geleden door geweld, parasieten en klimaatverandering uit doordat ze zich niet aan konden passen. De Homo sapiens waren toch slimmer of konden beter evolueren en konden zich wel aanpassen. De eerste Homo sapiens leefden in Afrika en verspreide zich over Europa, Azie en Noord-Amerika. Ook dit soort evolueerde en gedroeg zich ongeveer 60.000 tot 160.000 jaar geleden ongeveer zoals wij dat nu doen. 
Homo eructus, oervrouw, Naturalis