Egypte

Egypte 2022

Reis van noord Egypte naar zuid waar we piramides zien, de Sfinx, het graf van Ramses, tempels, het verhaal achter de mummies, met een boot varen over de Nijl, snorkelen in de rode zee… Ik denk wel dat ik al het moois van Egypte gezien heb.

Caïro

De reis start in Caïro, de hoofdstad van Egypte. De aankomst is in de avond, het is al donker. Rustig even wennen aan de warmte, geld halen, water inslaan, daar is nu even tijd voor.

De tweede dag start met een busreis richting de piramiden. Het valt op dat de stad erg druk is, één grote verkeerschaos. Afvallige flats, waar ze woonrijen van de flats hebben afgesneden om de weg te verbreden. Ook hangt er een vieze lucht gecombineerd met smog en woestijnzand. Met meer dan 12 miljoen inwoners en rond de 20 miljoen inwoners even buiten de officiële stad meegeteld is dit één van de grootste steden in de wereld.

De eerste dag begint wat mij betreft meteen met een hoogtepunt: het bezoeken van de piramiden van Gizeh, één van de 7 wereldwonderen. Het zijn er drie: de grootste in opdracht van farao Cheops, de wat kleinere Piramide van Chefren, en de Piramide van Mykerinos (van kleinzoon naar grootvader). In de grootste zijn we ook nog in geweest, lopen via kleine gangetjes (best een ding als je zo lang bent) naar een ruimte waar het gigantisch heet is. Als je vlak voor de piramide staat, zie je pas hoe groot die stenen zijn, ongeveer 2 stenen zijn mijn lichaamslengte. Maar hoe zijn ze gebouwd? Waarschijnlijk door ca. 100.000 man in ongeveer 20 jaar. De piramide is 230 meter breed, 146 m hoog. Ruim 2.500.000 kalkstenen blokken van ca. 2.300 kg p.s. Het onderste gedeelte was met graniet, de top waarschijnlijk bedekt met goud. Deze piramide heeft als enige de 4 centrale bouwonderdelen van zijn grafcomplex voltooid: de valleitempel, de tempelweg, de dodentempel en de piramide zelf.
Tot in de 19e eeuw was deze piramide het hoogste bouwwerk ter wereld!

Na de piramiden gezien te hebben lopen we naar een ander vlakbij gelegen hoogtepunt: voor de Piramide van Chefren staat de Sfinx van Gizeh. Dit is één van de grootste door de mens gemaakt beeld uit kalksteen van 73 meter lang, ruim 20 meter hoog en 19 meter breed. Het onderste deel staat symbool voor kracht van een leeuw. Het hoofd (van waarschijnlijk een farao) staat voor de intelligentie van een mens.  Het beeld werd gezien als de bewaker van de piramiden. Het beeld is hoogst waarschijnlijk rond de 4700 jaar oud en heeft farao Chefren (2520-2494 v. Chr.) de Sfinx laten bouwen. Over de geruchten dat er geheime kamers en gangen in/onder de Sfinx liggen, zijn tot op heden nog geen bewijzen gevonden.

We rijden met de bus via een toeristische vreetschuur om te lunchen Caïro uit. Ongeveer 30 km ten zuiden bezoeken we Saqqara, een grote begraafplaats van ongeveer 7 km bij 1,5 km. In het oude Egypte hoorde dit grafveld bij de (hoofd)stad Memphis. De eerste piramide in de geschiedenis, de trappiramide van Djoser, werd gebouwd eind 1600 v.Chr. Dit graf voor Djoser of Netjerichet (betekend Goddelijk lichaam) was de tweede farao (koning) die leefde in de 27e eeuw v.Chr. Djoser had tijdens zijn periode de macht tot aan Aswan, maar werd vooral bekend door deze piramide.  Deze is zelfs, voor zover bekend, het eerste gebouw dat volledig uit steen was gebouwd. De piramide staat in een complex met rechthoekige omheining (544 × 277 m) en hoge muren eromheen van ongeveer 11 m hoog.  Zestien andere koningen van Egypte bouwden hier ook een piramide en er werden lange tijd grafmonumenten aangelegd.

Alexandrië

Op dag 3 verlaten we Caïro en rijden we in ruim 3 uur naar Alexandrië, welke 3000 jaar geleden gesticht is door Alexander de Grote en vroeger de hoofdstad van Egypte in de Grieks-Romeinse tijd was.  Deze stad ligt helemaal in het noorden aan de Middellandse zee. Hier maken we overdag een stadstour en rijden met de bus door ook weer een erg drukke stad met veel verkeerschaos. We zien veel kleine winkeltjes, die echt vanalles verkopen, zelfs complete autodelen en versleten banden. We bezoeken de catacomben van Kom es-Shouqafa, Qaitbey Fort, de Pilaar van Pompeius, The Modern Library of Alexandriaen en  ’s avonds lopen we langs drukke winkelstraatjes, over het drukke Caesareum plein en eten de lekkerste falafel voor nog geen 3 euro p.p. staat de hele tafel vol.

In Alexandrië bezoeken we de catacomben van Kom es-Shouqafa. Onze reisleider neemt ons mee naar binnen. Met een cirkelvormige trap gaan we naar beneden, het lijkt van bovenaf wel een put. We lopen op verschillende niveaus door tunnels waar overledenen werden bijgezet vanaf het einde van de eerste eeuw tot aan het begin van de vierde eeuw. Hier is veel werk besteed aan mooie uitgehakte beelden.

Deze graven zijn ontdekt doordat een ezel op 28 september 1900 door een gat in de grond zakte.

Nadat we trap weer naar boven namen zagen we nog een aantal doodskisten uitgestald staan buiten.

In de midaag na de lunch bregen we een bezoek aan de haven, waar het mooi gelegen Qaitbey Citadel/Fort te zien is. Dit was één van de belangrijkste defensieve bouwwerken van Egypte en de Middellandse Zee kust. Het is gebouwd op dezelfde plaats en met de overblijfselen van de Pharos, de legendarische vuurtoren van Alexandrië, één van de klassieke zeven wereldwonderen uit de Antieke Wereld. Deze Pharos is voor zover bekend de eerste vuurtoren die ooit werd gebouwd. Dan gaan we terug naar de tijd tussen 297 en 283 v.Chr. en heeft bijna 1500 jaar dienstgedaan. Bovenin brandde toen nog echt vuur, waarschijnlijk op olie.

Vandaag verlaten we Alexandrië weer, maar voordat we echt verder reizen bezoeken we eerst nog een grote begraafplaats en een oorlogsmuseum. Dit doen we onder politiebegeleiding. Dit bezoek heeft te maken met de slag om El Alamein, wat deel uitmaakt van de tweede wereldoorlog. Het is de plek waar in 1942 twee beroemde veldslagen tussen de Britten enerzijds en de Duitsers en Italianen anderzijds plaatsvonden. Het was een waar bloedbad waarbij meer dan 72.000 slachtoffers vielen. 

Het grote veld met een gigantische hoeveelheid graven maakte de groep wel even stil. Veel verschillende graven komen we tegen van onbekende strijders, hele jonge strijders en ook strijders met hogere rang.

Na het bezoek van het museum waar de strijd werd verteld met Duitse, Italiaanse en Britse legers rijden we naar Caïro.

Voor vandaag het tweede deel van het programma in Caïro. We bezoeken eerst het Egyptisch museum. Hier staat een gigantische collectie uit het oude Egypte, de basis is de verzameling van de vondsten die egyptoloog Auguste Mariette heeft gedaan. Hoogtepunten die je o.a. ziet zijn het massief gouden dodenmasker van Toetanchamon dat hij droeg in zijn sarcofaag (doodskist) en een aantal mummies. Heel interessant was te zien hoe dat mummificeringsproces van 70 dagen ging: de organen werden uit het lichaam gehaald en los in een mooi versierde kruiken gestopt welke gevuld is met een oplossing van zout. Het lichaam werd eerst gewassen en daarna ingesmeerd met zout. Het lichaam werd daarna voor 30 dagen begraven in zout.  Hierna werd het lichaam met hars doorweekte verbanden te verpakt. Daarna werd de mummie versierd met sieraden en zaden. De Egyptenaren geloofden erin dat de geest later het lichaam weer terug moest kunnen vinden. Eerst werden de mummies in piramiden begraven, later in de koningsvalei.

Hierna bezochten we de grote moskee van Mohammed Ali welke tussen 1830 en 1848 werd gebouwd. De moskee eert de oudste zoon van Muhammad Ali, Tusun Pasha. De buitenkant zag er wat vervallen uit omdat de witte marmeren onderkant niet wit meer is. De minaretten vielen al snel op, ze zijn wel 82 meter hoog. Binnen is pas echt goed te zien hoe groot deze moskee is, gigantisch mooi versierd. Het fenomenale dak bestaat uit een centrale koepel, met een diameter van 21 meter en een hoogte van 52 meter, omringd door vier kleine en vier halfronde koepels. Het glas gaf een bijzonder licht door.

Hierna lopen we met onze security guy over de grootste Souk ter wereld: de Khan al-Khalili bazaar in Cairo. Deze is aan het eind van de veertiende eeuw ontstaan en was in het verleden in trek bij de rondreizende handelskaravanen vanuit Afrika, het Midden-Oosten en Azië.

Om 20.00 uur (Egyptische tijd, was rond 20:15 uur) pakte we de nachttrein naar Aswan waar we op Egyptische tijd tussen 10:00 en 13:00 uur aankomen.

Rond 10:30 uur arriveert de trein in Aswan, plaats gelegen in het zuiden van Egypte aan de oostelijke Nijloever. We stappen over op de bus die ons eerst naar de immense Aswan-stuwdam brengt. Hierna brengen we met de boot een bezoek aan de tempel van Philae. Deze tempel is gelegen op een van de eilandjes in de Nijl en is gewijd aan de godin Isis. Na nog een uitleg over parfum rijden we naar ons hotel waar we een lekker biertje drinken en uitkijken op de Nijl met een mooie zonsondergang. ‘S avonds vieren we de verjaardag van een reisgenoot in het restaurant van het hotel. Na dit diner met gigantische taart drinken we nog een biertje toe kijkend op de Nijl. Het is donker, je ziet wat verlichte boten varen en aan de overkant een paar dorpjes lang de Nijl oplichten.

Vandaag gaat de wekker al om 4:00 uur, de bus vertrekt vandaag om 4:30 uur om 280 kilometer naar het zuiden door de woestijn te rijden, we zijn dan nabij de Soedanese grens. Hier staat de imposante tempel van Ramses II in Abu Simbel. Dit indrukwekkende rotstempelcomplex ligt eenzaam in de hete woestijn. Het zijn twee grote tempels die uit deze rotsen zijn gehakt op order van Ramses II in de 13e eeuw v.Chr. Aan de voorzijde zie je vier 22 meter hoge zittende kolossale beelden van zichzelf. Tussen de benen van deze aan weerszijden van de hoofdingang geplaatste beelden staan nog kleinere beelden die de moeder van Ramses, zijn echtgenote koningin Nefertari en verscheidene van de 100 kinderen van de farao voorstellen. De tempel was zo gebouwd dat het zonlicht op twee dagen van het jaar, op 21 februari en 21 oktober, via de ingang precies op drie van de vier in het heiligdom staande beelden viel. Alleen op Ptah, de god van de duisternis, niet; hij bleef altijd in het donker staan. Binnen zie je in de grote zuilenhal acht zuilen in de gedaante van Ramses II, elk bijna 10 meter hoog. Dit is wel echt heel gaaf om te zien. Naast deze tempel staat de kleinere Tempel van Hathor en Nefertari.

Vandaag verlaten we Aswan op we een hele mooie manier: we maken Feloektocht over de Nijl naar het noorden richting Luxor. Een Feloek is een traditioneel Egyptische zeilboot waar we dd hele dag relaxed op kunnen liggen en genieten van het uitzicht op de oevers van de Nijl. Zo zie je een dorp, dan weer veel palmbomen wat een beetje jungle gevoel geeft. Het is heerlijk rustig, af en toe verstoord door een grote cruise boot. Vlak voor zonsondergang meren we aan om daar de hele nacht te blijven. We gaan aan land, lopen via het strandje omhoog om zo in de woestijn te staan om te genieten van een mooie zonsondergang. Hier proberen kinderen nog wat spullen te slijten, iets waar we geen interesse in hebben. Later zorgen ze nog voor een aanvulling van onze biervoorraad op ons verzoek, top geregeld! Na een lekker diner drinken we nog een biertje op het strand en spelen we nog wat kaartspelletjes aan boord om vervolgens aan boord buiten te slapen.

Ik word vroeg in de ochtend wakker, het begint licht te worden. Liggend op het dek in mijn slaapzak zie ik de Nijl en nog een beetje mistig de overkant. Even later komt de zon boven de palmbomen aan de overkant op. Dit is mooi wakker worden zo. De bemanning is inmiddels ons ontbijt aan het maken. De Nijl is trouwens rond de 6000 km lang en is samen met de Amazone de langste rivier van de wereld. De Nijl ontspringt als Blauwe Nijl in Ethiopië aan het Tanameer en als Witte Nijl aan het Victoriameer welke in Oeganda, Kenia en Tanzania ligt. De Nijl is belangrijk voor Egypte, dt deel is het enige vruchtbare in de Sahara. Vroeger overstroomde de Nijl, wat weer voor goed was voor voedsel, toen was er nog geen irrigatiesysteem. We genieten lekker van ons ontbijt met zicht op deze Nijl, waarna we verder varen richting het dorpje Kom Ombo,  wat vroeger Pa-Sobek heette. 

 Eenmaal aangemeerd bezoeken we de tempel van Kom Ombo, een opmerkelijke tempel die uit twee delen bestaat. Ze zijn aan twee goden gewijd: een deel aan de krokodillengod Sobek en een deel aan de god Horus met zijn valkenkop.  In de tempel is een Nilometer aanwezig, je ziet nu alleen de trap nog. Hoe hoger het water stond, hoe meer belasting er per traptree kon worden geint (hoe meer regen, hoe beter de oogst zou moeten lukken). Deze tempel werd pas voltooid in de 2e en 3e eeuw n. Chr waarna het gebruikt werd als Koptische kerk. Helaas werden er toen verschillende reliëfs opzettelijk beschadigd. Na dit bezoek gingen we naar ons hotel in Luxor waar we op het dakterras van het hotel een zwembad hadden en met een biertje van de zonsondergang genoten met uitzicht op de Luxor tempel en de Nijl.

Na een verfrissende douche lopen we lekker een stuk door de stad Luxor, het vroegere Thebe. Het is inmiddels donker geworden. We lopen langs de mooi verlichte Luxortempel. We konden deze tempel al zien vanaf het dakterras van ons hotel. Eerst lopen we langs het lang verlichte pad, wat men Dromos noemde in het oude Egypte. Deze loopt helemaal tussen de Luxortempel en de Chonsoe tempel. Aan beide zijde staan allemaal beelden/Sfinxen. Uiteindelijk lopen we langs de tempel, wat een behoorlijk eind is. Met ongeveer 242 meter is dit één van de grootste tempels van Egypte. De tempel was opgedragen aan Amon, Moet en Chonsoe. Onder Toetanchamon en Horemheb werd de zuilengang verder voltooid. Ook onder Ramses II breidde de tempel zich uit. Na dit gezien te hebben lopen we door naar de haven waar we lekker Egyptisch eten. Na het eten lopen we via de drukke makrkt, waar we zo goed als in elke winkel worden binnengeroepen, terug naar het hotel. We drinken nog een biertje op ons dakterras en genieten van het uitzicht over Luxor.

Vandaag er weer vroeg uit, wekker om 4 uur gezet om iets te doen waar i k al een tijd naar uitkijk: met een luchtballon varen. Vandaag gaat dat dus gebeuren zo vlak na zonsopkomst over een hele mooie omgeving: De Vallei der Koningen en Dal der Koninginnen. Dit ligt aan de overkant kant van de Nijl bij Luxor. Het is de gigantische begraafplaats van farao’s rond 1550 tot 1070 v.Chr. Sinds 1979 staat de Vallei der Koningen op de Werelderfgoedlijst. De graven bezoeken we later. Mooi zien we liggen tegen de berg op de dodentempel van koningin Hatsjepsoet, de enige vrouwelijke farao. We varen daarna grotendeels over groene landbouwvelden langs de Nijl. Deze mooie vaart eindigde met een zachte landing, we hadden een goede piloot van het bedrijf Sindbad en een heel team van mensen die hielpen bij de landing. De mand was erg groot, bijna de gehele groep was mee, iets van 22 man.

Na de mooie ballonvaart gingen we naar Karnak, een tempelcomplex, het grootste religieuze bouwwerk ter wereld, aan de oostoever van de rivier de Nijl ten noorden van Luxor. Deze gigantische tempel kan in vier delen worden onderscheiden, elk gewijd aan een andere god. Slechts één is toegankelijk: het deel dat gewijd is aan Amon-Re.  Het bijzondere is, ook wel logisch vanwege de grootte, dat er zo lang door opeenvolgende farao’s (30!) aan is gebouwd. De start van de bouw is rond 2000 v.Chr. Heel indrukwekkend is de gigantische zuilenzaal met 134 gigantische zuilen in 16 rijen.  Deze zijn versierd met hiërogliefen, zelfs nog delen voorzien van wat kleur. Ook aan de buitenzijde een verhaal (of propaganda) in mooie grote afbeeldingen van een grote slag. Na dit indrukwekkende bezoek terug naar ons hotel voor een relax middagje in het hete Luxor op ons dakterras met zwembad.

Na weer een mooie zonsondergang zoeken we op de app TripAdvisor een goed restaurant in de buurt. We vinden er één met diverse vlees en vegetarische hapjes op de kaart. We gaan Lopen, het is inmiddels donker, naar het restaurant. We moeten een heel aantal aanbieders van huifkartripjes ontwijken en afslaan voordat we in het restaurant aankomen. Gelukkig hadden ze nog een tafeltje voor 4. We kiezen allemaal een hapje van het voorgerecht gedeelte en van het hoofdgerecht gedeelte om te delen om zo van een heerlijk en gevarieerde Egyptisch diner te genieten. Na dit lekkere eten lopen we nog even over de markt. De meiden willen nog een fles wijn scoren om nog even na te genieten op ons dakterras van het hotel. Na weer veel kooplui te hebben ontweken en nee te hebben gezegd vinden we de slijterij. Herkenbaar aan een groot Heineken bord aan de buitenzijde. Er is weinig keuze, er ligt één fles koud. Dat wordt m. Zo konden we nog even van het uitzicht genieten over Luxor by night met een wijntje en voor de mannen een biertje.

Voor vandaag hadden we om 9:00 uur een taxi geregeld om zelf naar de graven te gaan. Net even later dan de groep die ook nog een tempel gaat bezoeken. We hadden even een rustige ochtend verdiend. We melden ons bij de barman om 9:00 uur en wijst ons de taxi die we de hele ochtend tot ons hebben. De chauffeur rijdt rustig met open ramen door het inmiddels al behoorlijk warme Luxor. Hij maakt een stop bij de Kolossen van Memnon. Fotomoment zegt hij. Wij stappen uit en lopen dichter bij deze gigantische beelden van wel 18 meter hoog. De standbeelden zijn waarschijnlijk gemaakt van gesteente uit de groeven van Gizeh. Ze zijn overgebleven van de Dodentempel van Amenhotep III op de westoever van de Nijl, die ernstig in verval is geraakt omdat deze te dicht op de rivier stond.

Na dit bezoek rijden we naar de indrukwekkende graven, hieronder meer. Na dit bezoek gingen we weer terug naar ons hotel voor een verfrissende duik in het zwembad. In de avond gaan we met een groep uit eten. We lopen nog een heel stuk langs de Dromos, weg van de Luxor tempel. Evenlater lopen we met een brug nog over de Dromos, om zo een mooi uitzicht te hebben over dit pad met sfinxen aan beide zijden en in de verte de Luxor tempel. Dit allemaal mooi verlicht. Na het eten besluiten we nog een drankje te gaan doen. We worden adat we wat water hadden gekocht aangesproken of wij een drankje wilde doen. We zeiden OK nadat ons werd verteld dat ze ook een biertje hadden. We bestelde drie bier. Het was even wachten. Opeens zagen we iemand aankomen met een tasje waar drie blikken bier in zaten. Ofwel, gekocht op de markt naast het terras. Even later werden de blikken, ingewikkeld met servetten, bij ons op tafel gezet met 3 mooie glazen. Een mooie manier om alcohol te verbergen in dit Islamitische land. De naam van het restaurant/bar was El Attar Macaroni, wel apart mar ook wel weer grappig.

De vallei der Koningen is een groot dal waar veel Farao’s zijn begraven. De Egyptenaren deden veel voor hun doden en probeerden hun leven na de dood zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom stond de muren vol met hiërogliefen met magische spreuken. Dat is dan ook de reden dat het bezoek hieraan gigantisch indrukwekkend maakt! Bekende Farao’s die eer liggen zijn o.a. die van Ramses en Toetanchamon. Het Ramses V/VI graf vond ik de meest indrukwekkende. Voor dit graf moest je een apart kaartje kopen. Maar dat was zeker de moeite waard. Het was er rustiger, ruimer en de muurtekeningen waren veel indrukwekkender. Die van Toetanchamon heb ik niet bezocht, dit graf was één van de weinige wat niet geplunderd was toen het in 1922 was ontdekt, het gouden masker hadden we gezien in het Egyptisch museum. Ook indrukwekkend was het 10 meter diepe en met 137 meter het langste graf van Ramses II. Deze farao was de grootste die Egypte heeft gekend: hij regeerde 66 jaar lang en werd meer dan 90 jaar oud. Zijn mummie is erg goed bewaard gebleven, dus weten we nu hoe hij er toen uitzag: hij was een grote man met rood haar en had een gehaakte neus. Hij overleed aan “artritus” (stijve ledematen).

Het is alweer tijd om verder te reizen, we gaan naar Hurghada aan de Rode Zee. In ongeveer 5 uur rijden we met de bus naar deze strandplaats over behoorlijk goede wegen. We zien alleen maar woestijn, met wat later een mooi berglandschap. Aangekomen in Hurghada hebben we even de tijd om te relaxen op ons hotelstrand. Mooi uitzicht over de Rode Zee en ruim 30 graden. Een mooie manier om de woestijn te bekijken is met Quads. We maken tweede helft van de middag een mooie Quad tour door de Oostelijke of Arabische woestijn, de noordoostelijke deelwoestijn van de Sahara. Deze woestijn is zeer uitgestrekt: het oppervlak is ongeveer 220.000 vierkante kilometer. We rijden in ongeveer een uur richting een bergachtig gebied. Ik klom om twee bergjes om zo een mooi uitzicht te hebben aan de ene kant de bergen en aan de andere kant uitgestrekt vlak zandlandschap. Op de terugweg genieten we met stops van de indrukwekkend mooie zonsondergang. In de avond gaan we met taxi’s naar de haven waar veel restaurants met terrassen zijn waar we lekker gegeten hebben.

Het mooie van de Rode Zee is de onderwaterwereld. Mooie stranden met palmbomen zijn er helaas niet, het zijn immers woestijn stranden. Vandaag gaan we met een boot varen en maken 3 stops om te snorkelen. Het zijn mooie ondiepe plaatsen met mooie koraalriffen en je veel vis ziet. Allemaal in andere kleuren en maten. Omdat het water van de Rode Zee aan twee zijden wordt begrensd door uitgestrekte woestijnen waarin weinig regen valt, is het water er relatief warm en helder. De koraalriffen van het noordelijk deel van de Rode Zee behoren tot de noordelijkste gelegen koraalriffen en behoren tot de rijkste van de wereld.

Na een mooie dag met wat zwemmeters en relaxte zonuren op de boot gaan we terug naar het hotel. Daar drinken we een lekker biertje op het hotelstrand. In de avond gaan we weer met taxi’s die we boekte via de Uber app naar de haven om daar weer een lekker restaurant uit te zoeken. Na het eten pakken we nog een wat levendiger terrasje om nog een drankje na te doen. Hier staan grote verlichte paddenstoelen en draaien ze ook nog wat Nederlandse rapmuziek tussendoor. Na een gezellige avond pakken we weer een taxi terug naar het hotel.

Helaas komt er alweer een eind aan deze reis. We rijden met de bus in ongeveer 6 uur terug naar Cairo. De bus is wat oud, het Egyptische kenteken zit over het Duitse kenteken geschroefd. In Duitsland klaar, In Egypte nog een vol leven voor zich. Ik was blij dat ik nog een blik bier over had, even lekker een drankje voor onderweg.

Gelukkig hebben we nog een laatste avond in Cairo waar we met z’n allen uit eten gaan en afscheid nemen van onze reisleider en gids See. Hij had een mooie plek gevonden hoog in een gebouw met uitzicht over de stad en Nijl. Het eten werd op Egyptische snelheid geserveerd, dus we hebben er best lang gezeten. Na het eten gingen we nog naar de slijterij om een biertje te halen. Deze namen we mee in zwarte plastic tasjes naar het hotel waar we in de lobby de gekochte biertjes mochten opdrinken. Hir praatten we na over de mooie reis door Egypte.

1 – 3 Santana Hotel
7, Ahmed El Melhy st., Dokki
Cairo , Egypt
00202 33376424

3 – 4 Amoun Hotel
32 , El Nasr Street EL Mansheya
Alexandria , Egypt
00203 4818239

4 – 5 Santana Hotel
7, Ahmed El Melhy st., Dokki
Cairo , Egypt
00202 33376424

5 – 6 Seater night train
Cairo naar Aswan

6 – 8 Sara Hotel
El Fanadek St. Naser city,99999
Aswan , Egypt

8 – 9 Fellucca – Sailing boat
Aswan naar Kom Ombo

9 – 12 Emilio Hotel
Youssef Hassan st.,
Luxor , Egypt
0020 95 2371601

12 – 14 Royal Star Empire Beach Resort
2 Cornich st., 99999
Hurghada, Egypt

14 – 15 Santana Hotel
7, Ahmed El Melhy st., Dokki
Cairo , Egypt
00202 33376424

  • Internationale vluchten met Turkish Airlines inclusief ruimbagage
  • Alle transport in AC (mini)bus
  • nachttrein Cairo-Aswan (airconditioned ‘1st class seater’)
  • feloektocht over de Nijl inclusief 1x lunch, 1x diner en 1x ontbijt
  • Hotelovernachtingen met ontbijt
  • Engelstalige reisbegeleiding
  • Luchthavenbelastingen
  • Brandstofheffing
  • Compensatie CO₂-uitstoot

Programma:

A. Caïro
B. Alexandrië
C. El Alamein
D. Aswan
E. Abu Simbel
F. Kom Ombo
G. Luxor
H. Hurghada
I. Cairo

Egypte is met meer dan 100 miljoen inwoners het op twee na meest bevolkte land van Afrika (na Nigeria en Ethiopië). De overgrote meerderheid van de bevolking woont in de grote steden Caïro (hoofdstad), Alexandrië (aan de Middellandse Zee kust) of in de buurt van de vruchtbare oevers van de rivier de Nijl, waar het enige landbouwland van Egypte wordt gevonden. De rest van het land (veruit het grootste deel) wordt bestaat uit woestijn als de Sahara en de Sinaï.

Het Oude Egypte is één van de oudste beschavingen ter wereld wat begon rond 3200 v.Chr. Dat is nu nog terug te zien aan o.a. de Sfinx, de piramiden van Gizeh, vele tempels en oude graven rond Luxor.

Al in het oude Egypte, zo ongeveer 500 jaar geleden, brouwden ze bier. Toen nog met moutbrood. Brouwerij en bakkerij waren toen één bedrijf omdat brood en bier tot de basisbehoefte behoorden. Er is zels een opgraving van een oude brouwerij vlakbij Luxor met bewijs dat ze op industriële grootte bier brouwde, wat heel erg bijzonder is voor die tijd. Ook waren het de belangrijkste offerrgaven aan goden en dode. Op de foto zie je de laatste handeling in het brouwproces op een relief. Met de tekst in hiërogliefen: “het vullen van kruiken bier”. Leuk weetje is dat de farao de piramidearbeiders in natura betaalde met driemaal daags een portie bier.

 

Tegenwoordig drinken de Egyptenaren niet zoveel bier meer, het is tegenwoordig een Islamitisch land. Echt goed bier, speciaal bier, hoef je er dan ook niet te verwachten. Wat je veel ziet is het lokale Pils Stella met 4,5 % alcohol van brouwerij Al Ahram uit Giza. Wat ik dan apart vond is een pils met 10% alcohol, Sakara King of Meister Max met 8% van dezelfde brouwerij. Ook nog gedronken een iets minder goed pils, Five Stars van de Al Masria brouwerij uit Al-Obour. Wat Egypte dan wel heeft zijn hele mooie decors om te genieten met een biertje.

Het hiërogliefenschrift is rond 3100 v.Chr. ontstaan en werd tot aan het eind van de Oudegyptische beschaving gebruikt. Door de Egyptenaren zelf werden ze Goddelijke Woorden genoemd, dat verwijst naar de overlevering dat de god Thoth ooit het schrift aan de Egyptenaren gaf. Dit schrift werd later vervangen door het Grieks en uiteindelijk het Arabisch.

Dit hiërogliefen “alfabet ” is rond 1900 v.Chr in Egypte ontstaan. Het werd nooit een echte alfabetische taal, veel tekens in gebruik bleven die meerdere letters tegelijk voorstelden. 

Een farao ofwel Oud Egyptische koning betekent “man van het grote huis”. Hiermee doelden ze op het grote mooie paleis van de farao en zijn echtgenoot.

De bekendste farao’s:

  • Ramses II ‘de Grote’ leefde van ca. 1290 tot 1224 v.Chr. en was de grootste die Egypte heeft gekend: hij regeerde 66 jaar lang en werd meer dan 90 jaar oud. Zijn mummie is erg goed bewaard gebleven, dus weten we nu hoe hij er toen uitzag: hij was een grote man met rood haar en had een gehaakte neus. Hij overleed aan “artritus” (stijve ledematen). Zijn vader en voorganger was Seti I
  • Seti I ‘de militair’ was een farao van het Oude Egypte die ongeveer elf jaar lang regeerde. Na zijn dood op ongeveer veertigjarige leeftijd werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon, Ramses II
  • Merenpthah was een farao van Egypte die maar tien jaar regeerde na de dood van Ramses II (hij was de dertiende zoon). Omdat Ramses II  zo oud werd, volgde hij pas op veertig jarige leeftijd en stier toen hij 50 was.
  • Toetanchamon is eigenlijk echt bekend geworden doordat zijn graf nooit geplunderd is geweest en zijn gouden masker bewaard is gebleven. Het is de jongste farao, hij was 9 toen hij farao werd en stierf al op zijn negentiende.
  • Ramses III was één van de machtigste faraos van het nieuwe rijk na Ramses II. Hij bouwde en restaureerde veel tempels. Ook vonden er grote sociale en bestuurlijke hervormingen plaats zoals meer macht voor de tempels en minder voor de farao. Zoon Ramses IV volgde hem op.
  • Toetmosis II
  • Echnaton en Nefertiti was een vrouwlijke farao, haar naam betekent ‘De mooie is gekomen’.
  • Hatsjepsoet leefde van ongeveer 1507 v.Chr. tot 1458 v.Chr. en was één van de weinige vrouwelijke farao’s. Ze was de vrouw van farao Thoetmosis II.

Egyptenaren aanbaden meer dan 2000 goden. Sommige veranderde of smolten samen in de loop der tijd. Omdat de natuur heilig was, hadden veel goden dierlijke hoofden. De Egyptenaren offerden aan deze goden. Sommige goden waren familie van elkaar, sommigen trouwden wat dan een verheven huwelijk was.  

Dit zijn de belangrijkste goden:

  • Ra, god van de zon en schepping van de aarde. Smolt rond 1200 v.Chr. samen met Amon, de god van Thebe, en werd de koning der goden: Amon-Ra. Was vader van Sechmet
  • Anubis; god van het balsemen en de doden. Had een kop van een jakhals omdat dit dier vaak rondliep op begraafplaatsen. Zoon van Osiris en Seths vrouw Nepthythis
  • Osiris, god van het hiernamaals, de dood en het leven. Te herkennen aan herdersstaf als symbolen van vruchtbaarheid en wederopstanding. Osiris is een kind van de aardegod Geb, net als zijn vrouw (en zus) Isis. 
  •  

Overzicht van alle Egyptische goden

  • Aker; god van de aarde en horizon.
  • Amaunet; vrouwelijke tegenhanger van Amon
  • Ammit; demoon uit de onderwereld.
  • Amenhotep; goddelijke schrijver en genezer.
  • Am-heh; god uit de onderwereld.
  • Amon; god van de wind.
  • Amon-Ra; koning der koningen.
  • Amset; een van de vier zonen van Horus.
  • Anat; oorlogsgodin.
  • Andjeti; god van de doden en vruchtbaarheid.
  • Anhur; god van de oorlog en jacht.
  • Anoeket; oorlogsgodin.
  • Apedemak; oorlogsgodin.
  • Apep; gigantische slang die ieder avond en ochtend de zon probeert op te eten.
  • Apis; stierengod en symbool voor vruchtbaarheid.
  • Arensnuphis; god uit Nubië en gelijk aan Anhur en Sjoe.
  • Asj; god van de Libische Woestijn en de oases ten westen van Egypte.
  • Astarte; god van oorlog en paarden.
  • Atoem; scheppergod van Heliopolis en god van de ondergaande zon.
  • Aton; zonneschijf. 
  • Baäl, god van de lucht en stormen.
  • Baalat Gebal, oorlogs- en vruchtbaarheidsgodin.
  • Babi, agressieve god van de lucht en vruchtbaarheid.
  • Banebdjedet, god van de seksuele kracht.
  • Ba-Pef, god uit de Piramideteksten.
  • Bastet, godin van de liefde.
  • Bat, lokale godin.
  • Benoe, symbool van vernieuwing en continuïteit.
  • Bes, dwergengod, beschermgod en huisgod.
  • Buchis, stierengod. 
  • Chentiamentioe, dodengod.
  • Chenty-irty, valkengod.
  • Chenty-kherty, valkengod.
  • Chepri, god van de opkomende zon.
  • Cherty, god in de vorm van een ram, dodengod, agressieve god die de koning wil aanvallen.
  • Chnoem, scheppergod en beschermer van de bronnen van de Nijl.
  • Chons, maangod en god van de deugd. 
  • Dedoen, god uit Nubië en vuurgod.
  • Doeamoetef, een van de vier zonen van Horus.
  • Doenanoei, valkengod. 
  • Geb, god van de aarde.
  • Gengen-Oer, eendengod. 
  • Ha, god van de woestijn en van de storm.
  • Hapy, personificatie van de vloed van de Nijl.
  • Hapy, een van de vier zonen van Horus.
  • Harmachis, god van de horizon en vorm van Horus.
  • Harpocrates, beschermgod en vorm van Horus.
  • Hathor, godin van de vreugde en de muziek.
  • Hatmehyt, lokale godin.
  • Hedetet, samenvoeging van Isis en Serket.
  • Heh, kikkergod, oergod en god van de oneindigheid.
  • Heka, god van de magie en toverkunst.
  • Heket, god van de zwangerschap en geboorte.
  • Heryshaf, god van de slachting en vruchtbaarheid.
  • Hesat, moeder- en koeiengodin.
  • Horus, god van de lucht, zon, bescherming, genezing en koningschap.
  • Hu, eerste woord bij de schepping. 
  • Iah, god van de maan.
  • Iaret, slangengod, staat voor dood en wedergeboorte.
  • Iat, moedergodin, voedster van de kinderen.
  • Ihy, kindgod, god van de sistrum.
  • Imentet, god van de dodensteden ten westen van de Nijl.
  • Imhotep, god van de geneeskunst, het schrijverschap en de kennis.
  • Ioenet, godin van de stad Armant.
  • Ioesaas, scheppergodin, boomgodin, verbonden aan de acacia.
  • Ishtar, godin van de vruchtbaarheid, seks en oorlog.
  • Isis, godin van de gezondheid, het huwelijk, de wijsheid en het moederschap.
    Isis-Sothis, godin van de ster Sirius. 
  • Jam, god van het water en de zee. 
  • Kebehsenoef, een van de vier zonen van Horus.
  • Kek, scheppersgod.
  • Kebehoet, slangengod uit de piramideteksten. 
  • Maahes, god van de oorlog en weer.
  • Maät, godin van de kosmische orde en gerechtigheid.
  • Mafdet, beschermgodin van de mensen die gebeten zijn door schorpioenen en slangen.
  • Mandulis, hemelgod uit Nubië.
  • Mehit, onbekend.
  • Mehen, beschermgod van Ra.
  • Mehet-oeret, god van de hemel, doden en geboorte.
  • Menhit, Godin van de oorlog
  • Mentoe, oorlogsgod.
  • Meretseger, patroon van de necropolisarbeiders.
  • Mesechenet, godin van de geboorte.
  • Mestjet, leeuwengodin.
  • Min, god van de vruchtbaarheid.
  • Mnevis, stierengod en verschijning van Ra.
  • Moet, moeder- en oorlogsgodin. 
  • Naunet, tegenhanger van Noen.
  • Nebet-Hetepet, tegenhanger van Atoem.
  • Nechbet, gierengodin.
  • Neferhetep, kindgod en symbool van de mannelijke seksualiteit.
  • Nefertem, god van de parfum.
  • Neheboekaoe, doden- en beschermgod.
  • Nehmetawy, moedergodin.
  • Neith, scheppersgodin en godin van de oorlog en wevers.
  • Nemty, hemelgod.
  • Neper, vruchtbaarheidsgod en god van het graan.
  • Nephthys, beschermgodin.
  • Noen, oerwateren.
  • Noet, hemelgod.  
  • Opet, moedergodin. 
  • Pachet, oorlogsgodin.
  • Panebtawi, personificatie van de farao.
  • Pataikos, Path in de vorm van een dwerg.
  • Path, god van de ambachtslieden en pottenbakkers. 
  • Qetesh, godin van de liefde en schoonheid. 
  • Raet, vrouwelijke tegenhanger van Ra.
  • Re-hotachty, zonne- en hemelgod.
  • Renenutet, godin van de vruchtbaarheid en oogst.
  • Renpit, personificatie van de eeuwigheid en jaartelling.
  • Reret, godin van het noordelijke deel van de sterrenhemel.
  • Resjef, god van de bliksem en van de plagen.
  • Roeti, personificatie van de oostelijke en westelijke horizons. 
  • Sah, personificatie van het sterrenbeeld Orion.
  • Satet, beschermgod van de Nijl.
    Sechmet, beschermster van de zonnegod en godin van de genezing.
  • Selket, godin van de genezing.
  • Sepa, beschermgod tegen slangenbeten.
  • Serapis, god van de genezing.
  • Sesjat, godin van de wiskunde, tijd, architectuur en schrift.
  • Seth, vijand van de mens en god van de chaos, woestijn, onvruchtbaarheid, stof en kale grond.
  • Sjai, god van het fortuin en het lot.
  • Sjed, beschermgod.
    Sjesmemet, moedergod en beschermgod.
  • Sjezmoe, god van de wijn- en oliepers.
  • Sjoe, een van de eerste goden die geschapen werd.
  • Sia, scheppersgod.
    Sobek, god van het water en de Nijl.
  • Sokaris, god van de dood en de vruchtbaarheid.
  • Sopdoe, god van de lucht en de regio’s in Oost-Egypte.
  • Sopdet, god van de planeet Sirius.
  • Ta-Bitjet, beschermgodin en genezeres.
  • Tasenetnofret, beschermgodin.
  • Tatehen, oergod en god van de Aarde.
  • Taweret, moedergodin, beschermster bij bevallingen en godin van de huishouding.
  • Tayet, godin van het weven.
  • Tefnoet, godin van de warmte en de vochtigheid.
  • Thoth, god van de schrijvers en de maan.
  • Tjeneyet, geboortegodin en moedergodin.
  • Tutu, beschermgodin.
    Typhon, demoon. 
  • Wadjet, personificatie van Beneden-Egypte.
  • Wadj-wer, god van de zee, de Middellandse Zee of de delta.
  • Weneg, onbekend.
  • Wenet, gouwgodin.
  • Wepwawet, dodengod en de god van de woestijn.
  • Wepset, beschermgod van Ra.
  • Werethekau, godin van de macht.
  • Wosret, beschermgodin.