Jordanië

Wadi Rum
Petra

Jordanië 2016

Een reis door Jordanië met elke dag een nieuw hoogtepunt: de oude Romeinse stad Jerash, Mount Nebo waar Mozes over het beloofde land uitkeek, de roze stad Petra, Wadi Rum woestijn, snorkelen in de Rode zee en drijven in de dode zee.

Amman

De reis naar Jordanië begon al echt in het vliegtuig. We vlogen met Royal Jordanian met veel locals aan boord. Eenmaal aangekomen begonnen we met kennismaken in het hotel met een biertje in de hoofdstad Amman.

De volgende dag begonnen we ’s morgens met een stadstour. Hier liet onze gids alle belangrijke bezienswaardigheden zien en vertelde er de verhalen bij. We zagen het gigantisch grote Romeinse Theater en gingen hoger de berg op naar de citadel met een mooi uitzicht over de stad. Wat mij opviel was de schonere lucht dan ik gewend ben van een grote stad. Er rijden geen diesels was de reden. We zagen hier nog de overblijfselen van de Tempel van Hercules, de ruïnes van een eeuwenoude Byzantijnse kerk en het Ummayad Paleis. In de avond kan je nog lekker genieten van een drankje, wat later toch anders is in het minder westers beïnvloede land.

Jerash

We vervolgden onze reis naar Jerash. Dit ligt vlak bij Aman. De overblijfselen van de eeuwen oude stad zijn heel indrukwekkend om te zien en onze gids gaf ons een rondleiding door wat vroeger één van de belangrijkste Grieks-Romeinse steden in het Midden-Oosten was. Ga ook zeker op het spreekpunt in het Romeinse theater staan en ervaar daar het effect van een microfoon; wat konden vroeger die akoestiek goed ontwerpen!

Mount Nebo

We gaan verder zuidwaarts naar Madaba, één van de oude Bijbelse steden en vooral bekend door de antieke zijderoute en wereldberoemde Byzantijnse mozaïeken. We gaan omhoog naar Mount Nebo, de berg waar Mozes over het beloofde land uitkeek. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over Jordanië en je ziet ook Israël liggen en de dode zee. Hierna rijden we verder door een heuse Jordaanse variant van de Amerikaanse Grand Canyon, langs Shobak kasteel in een mooi rustig gebied om vervolgens uit te komen bij Little Petra.

Siq al-Berid, of beter bekend als Little Petra is een dorp enkele kilometers verwijderd van Petra. Het is hier opvallend rustig, er lopen wat verkopers rond, zit een groepje in een oud huis, een gids, een muzikant, maar weinig toeristen. Via een hele smalle gang door de bergrotsen liepen we dit dorp binnen. Men denkt dat toen Petra erg vol raakte er behoefte was aan meer leefruimte en toen Little Petra gebouwd is. We krijgen een rondleiding van onze gids door het dorp wat eigenlijk een lang deel is tussen twee bergen in. We bezoeken een woning, zagen een tempel, graven, een klooster en dat er bedden uitgehakt zijn in de muren. Ook zien we nog vaag een plafondschildering, ook wel Fresco genoemd wat betekend dat er geschilderd is meteen op de natte kalksteen. Ook werd laten zien dat er regenwater opgevangen werd en hoe dat naar schaduwrijke plaatsen werd laten stromen en dat daar toen al cement werd gebruikt.  Ook werd er verteld dat er een soort stenen beveiliging was, het dorp kon afgesloten worden. Uiteindelijk liepen we via een trap omhoog naar een mooi uitzichtpunt waar we de woestijn konden zien. 

Petra by night

In de avond bezoeken we Petra by Night. Het begint met een echt sprookjesachtige wandeltocht over het met kandelaren verlichte pad. Nadat we door de smalle donkere ingang liepen zagen we de door 1500 kaarsen verlichte beroemde schatkamer. Wow, wat gaaf om dat zo te zien! Hier wordt als we zitten op de grond een muziek en lichtshow gegeven en wordt de prachtige uitgehakte gevel van de schatkamer in allerlei kleuren verlicht.

Vandaag dan de tocht bij daglicht naar Petra, welke we via een kloof bereiken. Dit was vroeger de ideale ligging om de stad zo te verdedigen. Hier krijgen we van onze gids een rondleiding door de hele stad welke meer dan 2000 jaar geleden op een toen belangrijk handelspunt voor o.a. wierook vanuit het 1600 km zuidelijker gelegen Jemen naar Perzië, Syrië en de Griekse en Romeinse rijken middenin de woestijn is gebouwd. Naar schatting woonde er toen 25.000 mensen.  Deze roze stad (kleur door de bergen) is fenomenaal uitgehakt, je ziet luxe graftombes, paleizen en woningen. Hieruit is te zien dat de belastingopbrengsten van de handelaars de heersers van Petra schatrijk maakte. Ook geniaal is te zien hoe er gebruik werd gemaakt van bronwater en hoe dat door kleine uitgehakte kanaaltjes stroomde.

Wadi Rum

We reizen door naar Wadi Rum. Een stille woestijn met prachtige rotsformaties is verschillende kleuren. We rijden met een 4wd jeep door het gebied en komen ook nog een groepje kamelen tegen. Op een mooie berg zien we in alle rust de zonsondergang. Je hoort nu gewoon echt alle knopjes, diafragma ringen, zoommotertjes etc. van de camera’s wat je normaal nooit hoort. We overnachten in een beduoden kamp.

 

Rode zee

We reizen door naar Aqaba voor een dagje varen en snorkelen. Op zee heb je een uitzicht over de omringende landen Israël, Saoedi-Arabië en Egypte. Je kan de prachtige onderwaterwereld hier goed zien door te snorkelen. We gaan met een boot varen en maken 3 stops om te snorkelen. Het zijn mooie ondiepe plaatsen met mooie koraalriffen en je veel vis ziet. Allemaal in andere kleuren en maten. Omdat het water van de Rode Zee aan twee zijden wordt begrensd door uitgestrekte woestijnen waarin weinig regen valt, is het water er relatief warm en helder. De koraalriffen van het noordelijk deel van de Rode Zee behoren tot de noordelijkste gelegen koraalriffen en behoren tot de rijkste van de wereld. De tweede snorkel sla ik over vanwege een grote groep kwallen, niet mijn favoriete dier zeg maar.

Dode zee

De volgende dag reizen we naar de andere zee de Jordanië heeft: de dode zee. Dit is ’s werelds laagst gelegen meer met maar liefst een zoutconcentratie van 33%. Hierdoor kan een mens drijven, maar kunnen er geen vissen en waterplanten in leven. Dit meer staat op plek drie van het meest zoute water in de wereld. Als we na een busrit dan in de buurt komen van de Dode Zee is het één dode rotsvlakte. Als we bij ons hotel zijn aangekomen meteen door naar de dode zee voor die zeer bijzondere ervaring. En wow, wat raar, je kan niet zinken, wat je ook doet. Ga niet zwemmen en kopje onder, dat is niet goed voor je ogen. Verwen je huid met een modderbehandeling, dat kan ze goed gebruiken na die zonnige warme dagen in Jordanië. Na een laatste nacht weer terug naar Amsterdam, wat een veelzijdige reis met elke dag een hoogtepunt.

Amman Larsa Hotel
Jandawil 11814
Amman

Petra Edom Hotel
Wadi Musa 81
Petra

Tentenkamp
Wadi Rum

DoubleTree by Hilton Hotel Aqaba
Al-Hammamat Al-Tunisyya Street 77110
Aqaba

Ramada Resort Dead Sea
PO Box 940372 11194
Dead Sea

  • Non-stop Economy Class vluchten met Royal Jordanian Amsterdam – Amman v.v.
  • Overnachtingen in goede drie/vier/vijfsterren comfortabele hotels
  • Eén overnachting in een tentenkamp in Wadi Rum inclusief diner
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Welkomstdiner op dag 2
  • Stadstour Amman, met o.a. de Citadel en het Romeinse theater
  • Bezoek aan de oude Romeinse stad Jerash
  • Bezoek aan de mozaïken landkaart van Madaba
  • Bezoek aan Mount Nebo
  • Bezoek aan Little Petra
  • Bezoek aan Petra
  • Jeepsafari door Wadi Rum
  • Verblijf aan de Dode Zee
  • Relaxen in Aqaba met boottocht incl. snorkel benodigdheden en lunch
  • Visum
  • Nederlandssprekende reisleider tijdens de gehele reis
  • Nederlandssprekende gids tijdens de gehele reis
  • Afwisselende rondreis per airco-touringcar

DAG 1 – 16 april 2016
Aankomst – Amman

DAG 2 – 17 april 2016
Stadstour Aman + Jerash

DAG 3 – 18 april 2016
Madaba – Mount Nebo – Little Petra

DAG 4 – 19 april 2016
Petra

DAG 5 – 20 april 2016
Wadi Rum

DAG 6 – 21 april 2016
Aqaba – Rode zee
Snorkelen

DAG 7 – 22 april 2016
Dode Zee

DAG 8 – 23 april 2016
Terug via Aman en naar Schiphol

Jordanië is veelzijdig met een eeuwenoude geschiedenis: bezoek oude Romeinse steden, verken de magische roze stad Petra, rijd met een jeep door het stille woestijnlandschap in Wadi Rum, drijf in de Dode Zee, snorkel in de Rode Zee en pak een hippe tent in Amman.

Jordanië is een stabiele monarchie welke omringd wordt door landen waar het niet zo goed mee gaat. Toen ik er was, heerste er oorlog in buurland Syrië. In Jordanië waren dan ook veel migranten vanuit Egypte en Syrië die er geld proberen te verdienen of daar worden opgevangen. Hierdoor was de belasting behoorlijk omhoog gegaan, dat wijst wel op een heel sociale bevolking.

Het gaat al jaren goed met Jordanië, te zien aan de nu in de bergen wat afgelegen roze stad Petra.

Het land vond ik trouwens nog behoorlijk traditioneel. Denk bijvoorbeeld aan de drie terrassen bij de ingang van Petra waar er maar één alcoholische dranken verkocht. Ik dronk er een biertje uit een stenen mok, zo was het niet zichtbaar voor de voorbijgangers dat ik een biertje dronk. Uitzondering zijn de hoofdstad Amman en Akaba aan de Rode zee. Daar vind je moderne restaurants en bars met hippe muziek.

In het Islamitische land Jordanië is alcohol lang niet overal verkrijgbaar. Het is er niet verboden. Toch wordt er zelfs bier gebrouwen in Jordanië: Amstel. Inderdaad, wel apart om deze naam op de eerste avond tegen te komen en dan ook nog geserveerd in een groen flesje.

In de grote stad Amman zijn er wel degelijk uitgaansgelegenheden en is een biertje goed verkrijgbaar. Elders wordt het lastiger. In Petra vertelde onze reisleider dat als je een wijntje of biertje wilt drinken na het bezoek, kies dan het meest rechtse terras van de drie die je naar het hotel op de terugweg tegenkomt. Daar zat ik dan een biertje te drinken uit een stenen mok, dit om aan de voorbijgangers alcohol te verbloemen. Maar goed, na een lange dag wandelen bij Petra en de klim naar boven te hebben gemaakt voor het uitzicht smaakte deze heerlijk! In de grotere hotels kun je overigens wel gewoon een biertje of wijntje bestellen.