Rondreis over het mooie eiland Sri Lanka, ook we de parel van de Indische Oceaan genoemd. En dat is niet voor niets. We maakte één van de mooiste treinreizen van de wereld. Ook zagen we mooie tempels, beklommen we de Leeuwenrots, zagen we Olifanten en apen e genoten we van het mooie groene landschap. Na al dat moois lekker relaxen op het strand.
Sri Lanka mg zich met recht de parel in de Indische Oceaan noemen. Prachtige groene natuur, de wilde dieren zoals apen en olifanten, de indrukwekkende tempels. En vergeet niet de aardige Sri Lankanen.
De reis door Sri Lanka start in de hoofdstad Colombo. Eerst even geld halen. Het was een drukke stad met veel winkels en wat markten. En we maakten kennis met het bier van Sri Lanka, Lion Beer welke standaard geserveerd werden in grote flessen van 0,6 liter.
We rijden door naar de kust van Indische Oceaan. We maakten een mooie boottrip om zo de vele vogels en reigers te bekijken. We kwamen er dan ook veel tegen. Het eerste deel van de tocht ging over een keurig recht stuk kanaal. Dat bleek dus door de Nederlanders aangelegd te zijn. Zo recht en netjes, dat is dus echt Nederlands werk. In de avond gingen we per boot naar de plek waar we een diner hadden. De tocht was mooi met een zonsondergang. Toen we aankwamen bij ons diner werden we opgewacht met muziek en kandelaars die het pad verlichte. We gingen traditioneel Sri Lankaans eten, ofwel met je handen. Dus geen bestek, je moest van de plakrijst een soort balletjes maken om zo fatsoenlijk te eten. De rest als het vlees en groenten ging vanwege de grotere stukken makkelijker. Na wat oefenen ging het best redelijk, maar het bleef wel een beetje een geknoei.
We vervolgen de reis door het mooie groene landschap van Sri Lanka. We gaan naar een natuurpark, waar we met jeeps op zoek gaan naar de wilde olifanten. Hier leeft de Ceylon-olifant of de Sri Lankaanse olifant. Het is de grootste en donkerste van de Aziatische olifanten. Deze kwamen we dan ook in grote getalen tegen. Er stond een groep op het grasland. Later zagen we en andere groep die bij een meer stonden waaruit ze dronken en met water speelden. Het zijn echt grote machtige dieren, heel bijzonder om ze zo te zien.
Deze ochtend staan we heel vroeg op, om zo meteen bij openging als het nog rustig is de Leeuwenrots van Sigiriya te beklimmen. Eerst lopen we door een mooie grote tuin met vijvers. Ook lopen er redelijk veel apen overal rond. Dan arriveren we bij de rots, welke naar verluid in opdracht van koning Kassapa in 477 is uitgehakt met steile wanden. Dan gaan we beginnen met de klim van 430 treden die 200 meter omhooggaan. Naast de trap naar boven staan twee grote leeuwen poten. Dit moest vroeger de klim naar boven afschrikken. Eenmaal boven zie je daar de resten van de rotsvesting van Koning Kasyapa. En natuurlijk een prachtig uitzicht over mooie groene Sri Lanka. Toen we de trappen naar beneden pakten werd het al drukker en het duurde daardoor wat langer omdat je op elkaar moet wachten.
Vandaag gaan we naar de grote stad Kandy. Onderweg bezoeken we nog de gouden grottempel van Dambulla. Na een kleine klim valt het nog niet zo op omdat alles in de rots zit, maar éénmaal binnen zie je allemaal mooie Boeddhabeelden, kleurige rotsschilderingen en fresco’s. Hierna bezochten we nog Matale, waar vele exotische specerijen worden verbouwd. Een gids leerde ons van alles over het gebruik van lokale specerijen die gebruikt worden voor het bereiden van maaltijden en ook geneeskundige werking hebben.
Later op de middag komen we aan in ons hotel in Kandy, een prachtig oud pand uit de voormalige Engelse koloniale tijd. Ik had een mooie kamer met houten vloer en een gigantisch bed met houtwerk. Zo rond zonsondergang kon je de vliegende honden in de stad goed zien vliegen. Dus snel naar buiten en een rondje om het meer lopen met de hoop ze te zien. Helaas, niets gezien. Toen maar even een biertje drinken in de grote tuin bij het hotel. Zagen we toen we eenmaal zaten, dat ze in de bomen van deze tuin waren verstopt. Zo konden we genieten van deze zeg maar grote vleermuizen.
Vandaag bezoeken we de Tempel van de Tand, waar volgens de legende een hoektand van Boeddha wordt bewaard. Deze belangrijke plek in Kandy wordt dan door met gigantisch veel mensen bezocht, locals en toeristen. Het is een uitdaging om naar binnen te kijken om iets te zien, en dan ook nog een bloem offeren en wat te zien van de ceremonie. In de middag bezochten we de botanische tuinen welke in eerste instantie alleen voor de koninklijke familie toegankelijk was. Nu kan iedereen deze behoorlijk grote tuin met veel diversiteit aanschouwen. In de avond gingen we naar de traditionele vuurdansers kijken, wat echt bij Kandy hoort. Vooraf nog een grappige show met mooie kostuums, dans en muziek.
Vandaag verlaten we stad en rijden weer het mooie groene landschap van Sri Lanka door. We gaan langzamerhand de hoogte in. We rijden door de grote groene theeplantages. We maken een stop bij een theefabriek (hieronder meer daarover) en stopte we voor de lunch bij een waterval Hierna verder en hoger de bergen in naar Nuwara Eliya. Hier had je echt een jas nodig, ik vond het er gewoon koud. Niet zo gek, we zijn nu op de hoogste berg van Sri Lanka, het stadje ligt op een hoogte van bijna 1900 meter. Vanwege het weer, de bouwstijl en de thee heeft dit stadje een Engelse sfeer. Niet zo gek, de Engelsen hebben dit stadje in de negentiende eeuw gesticht.
Een stop bij een theeplantage hoort toch echt bij Sri Lanka. Het is één van de grootste thee producenten op de wereld. Het klimaat is er dan ook uitermate geschikt voor. Denk aan het weer en de juiste hoogte (gebied war we nu zijn rond den 1800 meter). Grote naam is Ceylon Thee, tot 1972 de naam van het huidige Sri Lanka.
Er wordt voornamelijk zwarte thee geproduceerd. Deze variant heeft de sterkste smaak door het fermenteren van de theeblaadjes en het hoogste cafeïne gehalte. Door oxidatie worden de theeblaadjes zwart. Maar er wordt ook een beetje groene thee geproduceerd. Hier worden de blaadjes meteen kort verhit en gedroogd waardoor er geen oxidatie plaats vindt. Dan wordt er ook witte thee geproduceerd, deze variant is het zachtst van smaak. Dit wordt vergelijkbaar verwerkt als groene thee, maar dan met de jongste blaadjes. Groene en witte thee bevatten antioxidanten.
Vanuit Nuwara Eliya pakten we de trein om, wat velen zeggen, de mooiste treinrit van de wereld te maken. En wat was deze dan ook prachtig. Aan de rand van de bergen rijden waardoor je aan één kant continu andere mooie vergezichten had over het nog steeds groene landschap. Omdat de trein niet hard rijdt, kun je er goed van genieten, ook zijn de deuren niet gesloten waardoor je een beetje uit de trein kan hangen met mooi zich op de trein in de bochten. Uiteindelijk kwamen we aan in ons hotel met een mooi uitzicht over de omgeving vanaf de skybar.
Vandaag vertrokken we na een stevig ontbijt vroeg voor een bezoek aan het Nationale Park Horton Plains voor een stevige wandeltocht. Dit is een ongerept natuurgebied met bergen, bossen, velden en watervallen. Na wat klimmen kom je op hoogtes van meer dan 2000 meter hoogte en is het landschap echt heel anders dan in de rest van het land. We maken een korte trek naar World’s End, een loodrechte afgrond van honderden meters vanwaar je mijlenver de diepte in kunt kijken. Ook lopen we nog een stukje door de wolken, het is op sommige plekken wel frisser, maar door de beweging absoluut niet koud. Onderweg kwamen we ook nog het nationale die van Sri Lanka tegen, een beetje vergelijkbaar met onze haan.
We gaan vandaag richting de zuidwest kust, naar het gezellige en kleurrijke dorp Galle. Hier bekijken we het oude fort wat de Nederlandse VOC in de 17de eeuw bouwde. Later werd dit fort door de Engelsen gebruikt. Je kan over de muren lopen om een mooi uitzicht te hebben op het fort en ook mooi zicht op de witte vuurtoren.Ook vind je er sfeervolle winkeltjes gezellige restaurantjes in de oude straatjes.
Na alles wat we gezien hebben gaan we alweer naar de laatste stop aan het strand. Hier maken we nog een fietstocht langs de kust, waar de sporen van de verwoestende tsunami (bekend van de verschrikkelijke beelden uit Thailand tijdens kerst 2004) nog behoorlijk zichtbaar. Kapotte huizen en landbouwgrond welke door het zoute water niet meer geschikt was voor het verbouwen van rijst. Hier zie je dan toch wel dat Sri Lanka armer is dan Thailand, waar ik eerder was en niets meer zag van de verwoestende tsunami.
Het strand van Sri Lanka mag ook wel prachtig genoemd worden. De zee is er ruig, hierdoor erg in trek bij surfers, maar in een mooie baai vlak bij ons hotel kon je toch nog de verkoelende zee in. Het mooie was van die korte wandeling, dat we onderweg nog een grote schildpad tegen kwamen.
Zo ontdekten we de interessante cultuur, natuur en de zeer vriendelijke bevolking van dit mooie land!
Club Palm Bay hotel
Thalawila Wella
Thoduwawa Marawila – Colombo
Sigiriya Village
PO Box 01
Sigiriya
Suisse hotel
PO Box 30, Sangarajah Mawatha 30
Kandy
Orient Hotel
No. 12, Dharmapala Mawatha
Bandarawela
Camping
Belihuloya
Citrus Hikkaduwa
No 400, Galle Road
Hikkaduwa
DAG 1 – 13 september 2017
Amsterdam – Colombo
DAG 2 – 14 september 2017
Indische oceaan
DAG 3 – 15 september 2017
Indische Oceaan
DAG 4 – 16 september 2017
Indische Oceaan – Sigiriya
DAG 5 – 17 september 2017
Sigiriya
DAG 6 – 18 september 2017
Sigiriya – Dambulla – Matale – Kandy
DAG 7 – 19 september 2017
Kandy
DAG 8 – 20 september 2017
Kandy – Nuwara Eliya – Bandarawela
Treinreis
DAG 9 – 21 september 2017
Bandarawela – Horton Plains – Bandarawela
DAG 10 – 22 september 2017
Bandarawela – Galle
DAG 11 – 23 september 2017
Hikkaduwa
DAG 12 – 24 september 2017
Hikkaduwa
DAG 13 – 25 september 2017
Hikkaduwa
DAG 14 – 26 september 2017
Hikkaduwa
DAG 15 – 27 september 2017
Hikkaduwa
DAG 16 – 28 september 2017
Colombo
DAG 17 – 29 september 2017
Colombo – Amsterdam
Sri Lanka is een groot eiland (1,6 x Nederland) in de Indische Oceaan vlak bij India, wat tot 1972 Ceylon heette. Doordat het geen heel groot land is, kun je alle hoogtepunten met niet te lange reisafstanden binnen een relatief korte periode goed doen. Sommige noemen het wel little India, anderen de parel in de Indische oceaan vanwege de mooie groene natuur, wildlife en rijke geschiedenis. Waar je nu nog de restanten van kan zien komt uit het begin van de 16e eeuw, toen Sri Lanka werd gekoloniseerd door Portugal en Nederland. Later rond 1815 onder Brits bestuur. Het land heeft ook zware tijden gekend, denk aan de 26-jarige burgeroorlog welke tot 2009 heeft geduurd tussen de tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid.
Het meest gedronken bier is Lion, een pils met 4,8% wat een prima dorstlesser is. Het wordt gebrouwen door de Lion Brouwerij (Ceylon) welke onderdeel is van Carlsberg. De brouwerij bestaat sinds 1881, de brouwmeesters zijn opgeleid in Duitsland. Wat me de eerste bestelling nogal opviel, waren de grote flessen van 0,625 liter. Iedereen vroeg of ik geen kleiner biertje kon bestellen. Bij de tweede ronde bleek dit normaal te zijn. Zeldzaam waren de blikjes van 0,33 en 0,5 liter.