Tijdens het lange hemelvaart weekend naar Dublin gegaan. Stad gelegen aan de oostkant van Ierland met hele gezellige pubs die allemaal van die mooie authentieke gevels hebben. Lekker bier in vele soorten uit de taps. Ook nog helemaal naar de andere kant van Ierland geweest: De Cliffs van Moher in het westen.
We vertrekken woensdag middag naar Schiphol voor een lang weekend Dublin. Vanwege de chaos berichten over Schiphol op TV vertrekken we ruim op tijd. Alleen handbagage, hopen dat het meevalt. Gelukkig zijn we in nog geen uur door de security heen. Nou hebben we genoeg tijd over om te relaxen op Schiphol en voor een welverdiend biertje. Na een korte vlucht van een uurtje landen we op Dublin Airport. Daar kopen we, na even zoeken, in de supermarkt op de luchthaven een buskaart Leap Card, de Ierse OV Chip kaart zeg maar) welke voor 3 dagen onbeperkt te gebruiken is in de bussen van Dublin. We pakken de dubbeldekker bus naar ons hotel. Na het inchecken gaan we naar onze ruime kamer. Hier frissen we even een klein beetje op (deo douch) en gaan lekker van de avond genieten aan de bar bij het hotel. Even checken wat voor bier ze inn Ierland hebben. De Guiness laten we in de tap, daar gaan we immers morgen heen. We proeven o.a. een Irish Red, lekker grote PINT, dun schuimkraagje, licht in alcohol.
Stadswandeling Dublin
De Pubs zijn niet te missen in Dublin, ze zijn ook wel iconisch voor den stad. Ze vallen op door hun prachtige buitenkant. Maar binnen is het er ook prachtig. In oude stijl met gigantisch veel versieringen tot in de kleinste details. Ze leven, het is er erg gezellig. Meerdere tabs, je kan je eigen favoriete biertje kiezen. Vaak ook livemuziek. Vroeger woonden veel Dubliners in druk bevolkte delen van de stad. Als ze dan even rustig en warm onthaald wilde worden en even ontsnappen aan de hectiek, ging men naar de pub. Zodoende dus veel pubs die nog steeds door veel locals bezocht worden. Het meest bekende deel in Temple Bar, maar dit is wel erg toeristisch.
Het zien van een kasteel is haast onmogelijk in Ierland, er staan er ongeveer 3000. Dus tijdens zowel de heenreis als de terugreis van de Cliffs of Moher bekijken we twee kastelen. Het eerste kasteel is Bunratty Castlestaat welke staat in een klein dorpje. Het tweede kasteel is Dunguaire Castle (foto) welke even van een klein stadje af staat en is gelegen aan het water.
De Cliffs (vertaald: klippen) of Moher liggen in het westen van Ierland. Deze behoren tot de hoogste van de Europese kust, het hoogste punt ligt op 214 meter. Het zijn gigantisch indrukwekkende kalkstenen wanden over een lengte van 8 kilometer. De zee beukt er tegenaan en vele vogels vliegen erlangs of landen even in één van de vele inhammen. Als je bij de ingang meteen rechts loopt en even doorstapt, kom je uit de drukte en heb je een prachtig uitzicht over die rotswanden. Met mijn wandelschoenen ook nog op een plateau gestaan zodat je goed kunt zien hoe immens groot die steile wanden zijn.
Bonnington Dublin
4 Star Hotel
Swords Rd, Whitehall
Dublin 9, D09 C7F8
Ierland
Programma:
Dag 1: Vertrek vanaf Schiphol, aankomst in Dublin, eerste avond in Dublin
Dag 2: Stadswandeling Dublin, bezoek gevangenis, bezoek Guiness brouwerij museum
Dag 3: stadswandeling, bezoek restaurant
Dag 4: Cliffs of Moher
Dag 5: stadswandeling en vertrek naar huis.
Ierland of ook wel Republiek Ierland beslaat 80% van het gelijknamige eiland Ierland. De andere 20% is Noord-Ierland, dit behoort tot het Verenigd Koninkrijk. Het nationale symbool van Ierland is de Keltische harp, dit zie je regelmatig terug (op de Euro, in spiegelbeeld bij Guiness etc.). Ook wordt de klaver als symbool voor Ierland gebruikt. Ik vond het eiland erg groen, dat viel vooral op door de rit van Dublin naar de andere kant van het eiland gelegen Cliffs of Moher.
Dublin is de hoofdstad van Ierland en ligt aan een inham aan de Ierse zee. De stad is gesticht door de Vikingen omstreeks 988. Er wonen nu in groot Dublin ongeveer 1 miljoen inwoners.
Guiness is het meest bekende biertje in Ierland en zal je vast in Nederland ook wel een keer gedronken hebben. Het is een stout biertje van donkerrode kleur (dus niet zwart zoals ik eerst dacht). Het wordt gebrouwen in de St. James’ Gate brewery welke door Arthur Guiness in 1759 is opgestart. Arthur Guiness was toen een goede werkgever; hij betaalde 10 tot 20% meer dan gemiddeld, gaf betaalde vrije dagen wat toen uniek was en deed veel voor de gezondheid en onderwijs van zijn werknemers. In 1910 was 1 op de 10 man direct of indirect afhankelijk van deze brouwerij.