Eindhoven - Nederland

Eindhoven Nederland 2018

De stad Eindhoven is groot geworden door Philips. Het bezoek aan Eindhoven stond dan ook volledig in het teken van Philips. We bezochten het museum in de oude gloeilampenfabriek en liepen door het Philips dorp.

Een heel belangrijk bedrijf voor Eindhoven is dus Philips. Aan het begin van de twintigste eeuw groeide het bedrijf gigantisch en je ziet er nu nog veel van. Denk aan de fabrieken van Philips. het voormalig hoofdkantoor, het Philips terrein Strijp-S en het Philips dorp. Het bezoek van Eindhoven stond dan ook volledig in het teken van Philips.

Philips museum

We bezochten eerst het Philips museum. Op deze plek begon Gerard Philips in 1891 met het maken van de eerste gloeilamp, toen slecht verlichte ruimtes met kaarsen nog de standaard was. Het start kapitaal kreeg Gerard, opgeleid als ingenieur, van zijn vader Frederik Philips, koopman uit Zaltbommel. Zijn broer, Anton Philips, kwam als verkoper naar het bedrijf. In deze oude fabriek waar vele gloeilampen werden gemaakt zie je een mooie tentoonstelling van de ontwikkelingen in de verlichting, de TV, radio, keuken apparatuur, scheerapparaten en medische apparatuur. Ook zijn de vele design ontwerpen van Louis Kalff te bewonderen. Zelfs het verhaal over de geschiedenis van bedrijfsleider Jan Zwartendijk, die vanuit Litouwen duizenden Joden heeft helpen vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt er verteld. De productie van medische apparatuur begon in 1918 met röntgenapparatuur en later met de CT-apparatuur en MRI-scanners. Er zijn diverse soorten lampen te zien, naast de gloeilamp ook de natrium lamp, TL lamp, spaarlamp en LED lamp. Ook de ontwikkeling van de TV is te zien van grote kasten met kleine beeldbuis, naar de eerste kleuren TV en later de LCD TV. Ook de ontwikkelingen met geluid zijn te zien zoals de oude radio’s, cassette recorders, walkman, CD spelers en discman. Ook te zien zijn de handige hulpjes in het huishouden en keuken zoals een tosti apparaat, föhn, stofzuiger en zelfs ook nog een wasmachine. In het museum werken oud Philips medewerkers die enthousiast jouw vragen kunnen beantwoorden.

Philips dorp

Na het bezoek nog even om de oude fabriek heen gelopen, aan de achterzijde kun je nog goed zien dat het een fabriek was. Daarna even doorgelopen nar het Philips dorp. In 1910 werd begonnen met het bouwen van een nieuwe wijk om te voldoen aan de vraag naar woningen vanwege de snel groeiende gloeilampen fabriek. Hierdoor werden er veel mensen van buiten Eindhoven aangetrokken. De stad Eindhoven was toen nog niet zo groot. Deze woonwijk ligt in het Eindhovense stadsdeel Strijp, voor de bouw was de grond van de gemeente Strijp. Deze wijk moest een ideale combinatie zijn van goed wonen dicht bij het werk. Er werden allerlei voorzieningen verzorgd zoals een bakker, speelveld, bedrijfswinkel, muziekschool en badhuis. Op een aantal plaatsen kun je op de huizen nog afbeeldingen zien van hoe het er vroeger uit zag.