Wandeltochten Bergen

Wandelen vanuit Bergen bied veel opties: duinen, bos, strand, polder. Loop zuidelijk richting Egmond, loop noordelijk richting Schoorl of loop oostelijk richting Geestmerambacht.

Bergen – Groet – Schoorl

Deze zeer gevarieerde wandeling begint in Bergen. Je loopt direct het dorp uit om heerlijk door de duinen te wandelen. Het eerste deel is vooral bosrijk, later wordt het meer richting de kust mooi open met een mooi uitkijkpunt over de omgeving. De tocht gaat dan een stukje over het strand om vervolgens verder door de duinen naar Camperduin te lopen. Bij Camperduin zie je nog de Hondsbossche zeewering liggen. Dan vervolgt deze wandeltocht verder door de polder weer terug naar Bergen.  28 km.

Loop deze route ook via de wandelapp KOMOOT

Mooi stukje polder met uitzicht op de duinen bij Bergen
Mooie vergezichten
Aan de bosrand
Mooi maar zwaar: zandpaadjes
Stukje lopen over het brede strand
Nederlandse polder
Bergen: polder & bunkers

Mooie wandeling door de polder tussen Alkmaar en Bergen. Dan zie je een aantal bunkercomplexen dat werd gebouwd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters, als verdedigingspunt voor het toenmalige vliegveld Bergen dat door hen gebruikt werd.

12 km: Loop deze route ook via de wandelapp KOMOOT

21 km: Eigen route met als extra een groot veld bunkers

Lekker wandelen door de polder.
Bunkers
Bunkers
Molen
Molen
Polder
Bunkers
Ondergaande zon
Molen in herfstzon

Het militair vliegveld bij Bergen (NH) stamt uit 1937. Vanaf het begin had men te maken met grote drassigheid, wat het ministerie van Defensie te duur vond om hier wat aan te doen. Hierdoor konden de Fokker jachtvliegtuigen alleen starten vanaf het betonnen platform voor de hangars.
Op 10 mei 1940 werden alle toestellen beschadigd door een luchtaanval. De Duitsers namen dit vliegveld over, breide het uit en loste het probleem van de drassigheid op. Begin zomer was dit werk klaar. De Duitsers bouwde hier ook nog bunkers en legde wegen aan. Bommenwerpers gebruikte dit vliegveld alleen als uitwijk voor luchtverdediging, kustbewaking en het begeleiden van schepen of konvooien.
Op 10 juni 1945, enkele dagen na D-day, richtte de Duitsers zware beschadigingen aan dit vliegveld, wat na de tweede wereldoorlog nooit meer is gebruikt. Nu wordt het terrein gebruikt als mobilisatiecomplex van de Koninklijke Landmacht.