Home » Reizen » Hike & Bike » Wandeltochten » Wandeltocht Schermerhorn
Deze wandeltocht start vanaf buurthuis ’t Ambacht, Alkmaar Noord. Je loopt via de Rekeredijk, Molenkade naar Oudorp. Via de Kraspolderbrug verlaat je Alkmaar en loop je door de polder op de Noordervaart naar Stompetoren. Je blijft door de polder lopen tot aan Schermerhorn. Je zite drie molens op een rij: Poldermolen O, Ondermolen C en Bovenmolwn E. Daar pak je het Vinkedijkje. Links zie je de Eilandspolder. Je loopt vlak langs molen De Havik. Ik ben er bij Grootschermer vanaf gegaan en daar de Grootschermerweg gepakt. Dan loop je weer terug via Stompetoren naar Alkmaar. Ik heb dan nog de weg via dee Kerkbrug bij Oudorp, met zicht op de Ambachtsmolen. Via de Munnikkenweg terug naar het buurthuis.
Molen de Havik is in 1576 gebouwd voor de bemaling van de Eilandspolder. Eerst stond de molen bij de Rijp, in 1861 werd de molen verplaatst naar zijn huidige locatie, het Vinkedijkje. Toen er in 1874 een stoomgemaal werd gebouwd, werd de molen niet meer gebruikt waarna het werd omgebouwd tot woning.
De Ambachtsmolen in Oudorp werd in 1632 gebouwd voor de vereniging Het Amacht van West-Friesland, genaamd Geestmerambacht. Dit was toen één van de vier molens in de groep van deze vereniging. In 1941 werd deze molen samen met de andere in de groep buitenwerking gesteld. De molen werd omgebouwd als woning: de gaande werken verwijderd en de waterlopen gedicht.
Stompetoren is een dorp in de Schermer, wat eerst na de droogmaking van deze polder De Buurt heette. In de negentiende eeuw kreeg het zijn huidige naam. In het dorp staat de kerk met een ‘stompe toren’. Deze kerk werd na 2 jaar bouwen in 1664 in gebruik genomen en heeft dezelfde maten als de kerk in Schermerhorn.
Aan de Noordervaart in Schermerhorn staan drie molens op een rij: Ondermolen C, Ondermolen D en Bovenmolen E. Ze werden gebouwd rond 1635, toen waren het zes molens die in drie trappen de binnenboezem van de Schermer afmaalde. In 1850 veranderde dit naar twee traps. Tot 1926 zijn de molens in bedrijf geweest. Sinds 1968 worden de molens bewoond, van molen D is een museummolen gemaakt.