Wandeltocht Zuiderzeepad

Deze wandeltocht bestaat uit meerdere delen. Ik besluit deze delen verspreid door het jaar heen te lopen, zodat je dit ‘lange’ deel in de verschillende seizoenen ziet. Ik wil in ongeveer 6 delen van Den Helder naar Amsterdam lopen. Via een stukje langs Waddenzee, IJsselmeerkust en Markermeerkust (vroeger de Zuiderzee), ofwel de hele oostelijke waterlijn van de provincie Noord-Holland. Vanuit mijn woonplaats Alkmaar zijn er een aantal plaatsen makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, dat zijn Den Helder, Den Oever, Medemblik, Enkhuizen, Hoord, Volendam en Amsterdam. Dan heb je een mooie afwisseling vanaf de dijk met vergezicht aan de ene zijde over het eb en vloed worden van de Waddenzee, het IJsselmeer met zeilboten en aan de andere zijde over grote uitgestrekte polders. Je door mooie steden maar ook voor mij onbekende dorpjes waaronder het verassende Dick Tromp dorp.

Loop deze route ook via de wandelapp KOMOOT

Zeilboot op het IJsselmeer

Dit deel is van Hoorn naar Enkhuizen. Startpunt en eindpunt het station. Ik verliet Hoorn door het oude centrum en langs de oude stadspoort. Daarna vervolgde de Dorpsweg naar de Zuiderdijk met uitzicht op het Markermeer. Op tweederde ga ik van de dijk af en maak ik een uitwijk naar het dorp Venhuizen, even voor de afwisseling. Daarna loop ik weer terug naar de dijk om de weg te vervolgen naar Enkhuizen. Als ik daar aankom heb ik nog even tijd over voordat de trein vertrekt en besluit ik een klein rondje haven te doen met uitzicht oop de stad. De stad komt met het volgende deel naar Medemblik.

Zeilboot op het IJsselmeer

Feitjes in deze wandeltocht

Sinds 20 september 1932 is de naam van de Zuiderzee veranderd in IJsselmeer. De reden is de 32 km lange afsluitdijk, welke op 28 mei 1932 werd voltooid en loopt van het Noord-Hollandse Den Oever naar het Friese Zurich. Hierdoor werd dus de verbinding met de zee (het zoute water) afgesloten waardoor het tegenwoordig zoet water bevat. Op dit moment kreeg het deel ten noorden van de afsluitdijk de naam Waddenzee. Vroeger zat in e Zuiderzee veel zoutwatervis. Doordat het land om de Zuiderzee regelmatig overstroomde, werd de afsluitdijk als waterkering aangelegd. Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland, de naam komt vanwege de rivier de IJssel die erin uitmondt, in dit grote meer kunnen ook grote golven ontstaan! De Zuiderzee is trouwens tijdens de dertiende eeuw na Christus ontstaan toen er door overstromingen zout water het Almere binnenliep. De Romeinen kende het Almere onder de naam Flevomeer.

Door de aanleg van de Houtribdijk, het laatste gat in het midden werd in 1976 gedicht, werd toen het Markermeer afgesplitst van het IJsselmeer. Deze 26 km lange dam wordt ook wel de dijk Enkhuizen Lelystad genoemd welke de provincies Noord-Holland en Flevoland met elkaar verbindt.