Home » Reizen » Noord-Amerika » Amerika en Canada
Verenigde Staten van Amerika: een trip van auto city Detroit naar de stad die nooit slaapt New York. Daartussen de gigantische Niagara-watervallen en de stad waar alles wordt bepaald: Washington.
Na aankomt op de luchthaven van Detroit krijgen we onze leaseauto, GMC, uitgereikt en gaan we op zoek naar ons hotel. Met de auto rijden we daarna naar het centrum en startten met een stadswandeling langs de highlights in down town. We bezochten het Ford-museum waar de eerste Ford auto’s te bewonderen waren, maar ook de presidentiële auto’s. Later deze dag bezochten we de grote Ford-fabriek (waar model F150 gebouwd wordt). Daarna deden we met onze huurauto een tour door de verlaten delen van Detroit waar vroeger de oude auto-industrie gevestigd was. Een niet te omschrijven apart gevoel om daar te lopen en te rijden.
Vandaag maken we een redelijk lange autotocht naar Toronto. We rijden over de 2300 meter lange Ambassador Bridge de grens over naar Canada met een redelijk strenge grensovergang. We stoppen nog even langs het water om een mooi uitzicht over Detroit te zien. Wat we merken is dat Canada toch wel rijker overkomt: betere wegen, geen leegstaande vervallen gebouwen zoals Detroit heeft. In de middag komen we dan aan in Toronto, de grootste stad van Canada waar we na het inchecken meteen een stadswandeling in het centrum maken, waar veel hoogbouw is met moderne architectuur. Het is de grootste stad van Canada en de hoofdstad van de provincie Ontario. Wat je niet kan missen is de CN Tower, de op een na hoogste vrijstaande toren ter wereld, met een hoogte van 553 meter. Ook de bankgebouwen vallen op, één ervan heeft een goude gloed. In de avond gaan lekker uit eten en drinken daarna nog een drankje op een terras. Het is mooi weer.
Vanuit Toronto is het een klein stukje rijden met de auto om aan te komen bij de Niagara Watervallen. We overnachten in een hotel in een mega toeristisch stadje met allemaal hotels, winkels, restaurants, kroegen etc. Nadat we de kamer hadden gingen we meteen naar de watervallen kijken. Helaas is het miezerig weer. Maar dat mag de pret niet drukken, wat een gigantische waterval is het. Tip was om deze vanaf de Canadese zijde te bekijken, de watervallen liggen op de grens van Canada en Amerika. Wat zijn deze gigantisch groot, wat een hoeveelheid water. Het is dan ook de grootste en bekendste waterval van de wereld. De waterval bestaat uit drie delen: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. Continu mist boven een deel van de waterval. Deze is trouwens ’s avonds ook erg mooi verlicht. We liepen ook achter de waterval langs, wat een gigantisch grote hoeveelheid water komt er dan voorbij.
Voordat we Niagara-watervallen verlaten rijden we nog een keer ernaartoe om het te zien. Hierna reden we door naar Buffalo, waar we een koffie stop maken. Onderweg stoppen we bij Drive True van Subway om zo het Amerikaanse lunch gevoel te krijgen. Hierna vervolgen we de route via een grote dam naar Pittsburgh in de staat Pennsylvania . Deze stop hebben we bewust gekozen, het ligt halverwege de trip naar Washington, die anders best lang is om in één keer te rijden. Overigens een onverwacht leuke stad, die we met een heel oude kabellift vanuit de omliggende bergen bekeken. Downtown is mooi bereikbaar met grote bruggen, er is dan ook veel water. Dit komt omdat Pittsburgh ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Allegheny en Monongahela, die samen verder gaan in de rivier Ohio.
Washington, één van de hoogtepunten van deze reis en reden eerst langs Washington National Cathedral. De volgende dag begonnen met een bezoek aan het immens grote Union station, het leek wel een vliegveld. Toen dit station werd geopend op 27 oktober 1907 was Union Station het grootste spoorweggebouw ter wereld, en qua oppervlakte het omvangrijkste bouwwerk in de Verenigde Staten. De kosten bedroegen $125 miljoen. Nu reizen er elk jaar meer dan 30 miljoen mensen. Omdat er in New York geen dieseltrienen mogen rijden, wordt er op dit station gewisseld naar een elektrische locomotief.
Hierna lopen we door naar Capitool, waar het Amerikaanse congres gezeteld is. Deze is onderverdeeld in de Amerikaanse Senaat (vertegenwoordiging van twee senatoren per staat) en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (evenredige vertegenwoordiging naar grootte van de staat). De bouw startte op 18 september 1793 waarna het Senaatsgedeelte werd opgeleverd in 1800 en later in 1811 het Huis van Afgevaardigden-gedeelte. Centraal en erg opvallend is de grote gietijzeren koepel met een diameter van 30 meter, welke voor 1863 een kleinere houten koepel was uit 1812.
We lopen via het park, de National Mall, door naar het Washington Monument. Hierna door naar Lincoln Memorial. We sloegen af en bekeken we het Witte huis, de ambtswoning van de zittende president.
Lincoln Memorial (nu kunnen we deze mooi verlicht aanschouwen), World War II Memorial, Capitool by night. De volgende dag bezoeken we met de auto nog het Arlington National Cemetery en het Pentagon.
Nadat we het witte huis hadden gezien liepen we weer langs het Lincoln Memorial. Omdat het al schemer begint te worden is deze nog indrukwekkender vanwege de verlichting.
World War II Memorial, Capitool by night.
Na de prachtige indrukken en een goede nachtrust in het luxe Hilton hotel rijden we vandaag weer door. Maar onderweg rijden we eerst nog langs het Arlington National Cemetery en het Pentagon.
Nu naar een totaal andere wereld: de Amish. Dit is een groep traditionalistische anabaptistische christelijke kerkgemeenschappen met Zwitserse, Duitse en Elzasser oorsprong. Ze hebben een eenvoudig leven, effen kleding en terughoudendheid om veel gemakken van moderne technologie over te nemen. Ze staan bekend om hun landbouwpraktijken en om het leven in hechte gemeenschappen.
We deden een stukje met de huifkar en met een busje bezochten we een boerderij, een speelgoedfabriek en zaten we bij een Amish familie thuis te praten.
Van de rust terug de drukte in: New York! Wat een hoge gebouwen! We bekeken de stad vanaf de top of the rock, liepen over de Brooklyn Bridge, zagen het vrijheidsbeeld, Central Park, Times Square (vooral ’s avonds gigantisch verlicht, het lijkt daar wel altijd dag), Empire State Building, Memorial Park (voormalige Twin Towers (heel apart om daar te staan), Grand Central Station, Broadway, Bryant Park, Chrysler Building (vond ik het mooiste dan van NYC), Wallstreet en waarschijnlijk nog wel meer…
Detroit (staat Michigan – Amerika) Woensdag 16-07 tot vrijdag 18-07 (2 nachten) – Hotel Doubletree Detroit/Dearborn
Toronto (provincie Ontario – Canada) Vrijdag 18-07 tot zaterdag 19-07 (1 nacht) – Hotel Clarion Hotel & Suites Selby
Niagara Falls (Canada) Zaterdag 19-07 tot zondag 20-07 (1 nacht) – Hotel Best Western Cairn Croft
Pittsburgh (staat Pennsylvania – Amerika) Zondag 20-07 tot maandag 21-07 (1 nacht) – Hotel Wyndham Grand Pittsburg
Washington (District of Columbia – Amerika) maandag 21-07 tot dinsdag 22-07 (1 nacht) – Hotel Hilton Garden Inn Washington
Lancaster (staat Pennsylvania – Amerika) dinsdag 22-07 tot woensdag 23-07 (1 nacht) – Hotel Lancaster Art
New York (staat New York – Amerika) woensdag 23-07 tot zaterdag 26-07 (3 nachten) – Hotel Row NYC
Heenvlucht: Amsterdam naar Detroit Metropolitan | Vetrek: woensdag 16-07-2014 – 08:00 uur (NL tijd) | Aankomst: woensdag 16-07-2014 – 10:15 (lokale tijd, + 6 uur tijdsverschil) | Vluchtnr. KL6051 – Delta Air Lines
Terugvlucht: New York J.F.K. naar Amsterdam | Vetrek: zaterdag 26-07-2014 – 22:55 (lokale tijd, + 6 uur tijdsverschil) | Aankomst: zondag 27-07-2014 – 12:10 (NL tijd) | Vluchtnr. KL644 – KLM
nnb
Het land van groot, groter grootst. En hun biercultuur is gek, gekker gekst. Proef de extreme smaakverschillen tijdens een reis door Amerika.
Ik heb op dit moment nog maar een klein stukje van de immens grote oppervlakte van de Verenigde Staten van Amerika (afgekort VS/USA) mogen zien. Het is na Canada en Rusland het op twee na grootste land van de wereld en heeft na China en India de meeste inwoners. Het land bestaat uit 50 staten en een federaal gebied: Washington D.C.
Wat mij opviel was een stukje trots, op heel veel plaatsen wappert de vlag. Ook wel de meest bekende (vooroordelen) heb ik gezien: de megagrote hamburgers, een liter Cola (met gratis refill) bij het eten, de grote auto’s en de gigantisch hoge wolkenkrabbers. Wat ik wel fijn vond is het relaxte rijgedrag van de Amerikaan: rustig en meer gunnen, maximaal 100 km per uur, op je rijbaan blijven. Wat anders was het gevoel van netheid: toen ik vanuit Amerika via de Ambassador Bridge Canada in reed, vond ik het daar toch mooier: zoals betere wegen en trottoirs.
Het grootste contrast vond ik toch wel de start van mijn Amerika reis in Detroit en het einde in New York. Ik had nooit verwacht zo’n gohst town te zien als Detroit is. Deze Amerikaanse stad is dan ook in 2013 failliet gegaan als eerste stad van de wereld. Ook heeft twee derde van de inwoners de stad verlaten na de grote crisis.
Bezoek in Amerika ook zeker iets van hun trotse historie, zo heb ik het museum en de fabriek van Ford gezien.
Michigan – Pennsylvania – Washington DC – New York
Vergeet Bud bier, dat is erg waterig. Maar er zijn zoveel heerlijke speciaal bieren verkrijgbaar; ik ben wel fan van de Amerikaanse hops.