Curaçao

Curaçao 2021

De zomer van 2021 was nat en wisselvallig. Door Corona geen voorjaarsvakantie gehad. Ik wou de kortste dagen van het jaar ontsnappen en inruilen voor warme zonnige dagen. Omdat Corona weer aan het opkomen is, kies ik een veilige optie: Curaçao via Corendon met goede annuleringsvoorwaardes.  Alleen moesten we ons aan de testregel houden: 48 uur voor vertrek een negatieve test en op dag 3 in Curaçao een negatieve test. Best spannend, maar de bestemming is voor nu te mooi om hier niet aan mee te werken. Gelukkig waren beide testen negatief en hadden we 2 mooie weken en kerst met 30 graden. Iets dat nog op mijn wensenlijst stond.

We vertrekken vrijdag ochtend naar Curaçao om daar vroeg in de avond aan te komen. We checken in in ons hotel te Jan Thiel, waar we een appartement hebben geboekt. Het is een vrijstaande villa welke voor de helft hebben met ruim balkon, woonkamer met keuken, slaapkamer, douche en apart toilet. We drinken een biertje om even rustig bij te komen van de lange reis. Zaterdag starten we rustig op met een ontbijtje welke bij een look a like Albert Heijn hebben gekocht 5 minuten lopen. We verkennen de omgeving en zien dat er een strandfeest is op de strandtent vlak bij ons hotel. Het is Zanzibar in de Jan Thiel baai. We besluiten daar rond 16.00 uur heen te gaan. Het is een prachtig feest met een band, DJ’s en fris bier.

Willemstad

Een trip naar Willemstad, de hoofdstad van Curacao, mag natuurlijk niet ontbreken. Een kleurrijke stad waar we met de taxi heen rijden. We wandelen door de wijken Otrobanda en Punda, die sinds 1886 verbonden worden door de Koningin Emmabrug (pontjesbrug) welke mooi verlicht is in de avond. Deze brug is 68 meter lang en de enige drijvende houten draaibrug ter wereld. De brug drijft op zestien pontons. Later werd de grotere Koningin Julianabrug gebouwd waar het verkeer nu overheen rijdt. In 1634 werd Willemstad veroverd door de Nederlanders waarna zij in 1635 fort Amsterdam bouwden. Hier lopen we ook door en vind je nu restaurants en winkeltjes. In de avond hebben we daar gegeten, je hebt daar een mooi uitzicht over het kanaal en de handelskade, ofwel de wijk Otrobanda (De Overkant, letterlijk ‘andere oever’). Hier staan de gekleurde huisjes aan de overkant, wat UNESCO werelderfgoed is. 

Hike Jan Thiel

Vandaag wordt onze huurauto gebracht rond het einde van de ochtend (Curacao tijd 😉 ). We hebben nog wat tijd over en besluiten deze ochtend een wandeling te maken door het park naast ons verblijf. We lopen langs de kust over een kiezelstrand, later wat hoger lags de kust met mooi uitzicht richting de Jan Thiel baai. Later lopen we door ongerept bos over een smal paadje. We zien grote cactussen, horen kleine diertjes wegvluchten. Later komen we langs de slave wall. Deze muur werd gebouwd door slaven en werd een paar honderd jaar geleden gebruikt om zeewater om te leiden om te helpen bij de productie van zout. Hierna lopen we verder door de Jan Thiel lagoon langs de zoutpannen en genieten van de natuur. Het begon inmiddels al behoorlijk heet te worden, vlak voor de lunch arriveren we weer terug bij ons huisje.

Christoffelberg beklimmen

Vandaag staat de wekker erg vroeg, want we willen de Christoffelberg beklimmen voordat het te heet daarvoor wordt. Overigens moet je voor 10:00 uur daaraan beginnen, later mag je het park niet meer in. Wij waren na ongeveer een uur rijden daar om 9:00 uur. De berg ligt in het Christoffelpark, een mooi groen uitgestrekt natuurgebied. Met 372 meter is het nummer drie van de hoogste punten binnen de Nederlandse republiek. De klim gaat over een redelijk begaanbaar pad, met op sommige delen best grote stappen die je moet nemen om op de volgende rotsblok te stappen. Maar als je dan boven staat na ongeveer een klein uur klimmen is het wel genieten. Wat een uitzicht! Kom ik daar ook nog een reisgenoot tegen van een reis door Sri Lanka van vier jaar terug, boven op die berg. Je hebt een prachtig uitzicht over het hele eiland. Let op dat je geen hekken daar hebt staan, maar dat heeft wel een veel vrijer gevoel. Na dit genietmoment weer terug naar beneden. Het begint overigens al behoorlijk warm te worden inmiddels.

Snorkelen Tugboat & wandelen Caracasbaai

Deze ochtend hebben we onze huurauto nog, we rijden niet ver van ons appartement naar Tugbeach. Hier ligt op 5 meter diepte een kleine sleepboot. Dit wrak ligt er al ruim 30 jaar en in zit vol met bijzondere vissen en koraal. Omdat dit wrak zo ondiep ligt is dit ideaal om te snorkelen. We zien dan ook veel soorten vis, maar vond het ook wel uniek om langs een gezonken scheepswrak te zwemmen.

Na deze mooie snorkeling gaan we nog een stukje lopen over het schiereiland aan de Caracasbaai. Daar zie we het fort Beekenburg wat is gebouwd in 1703. We lopen in het fort naar boven en hebben vandaar uit een mooi uitzicht over de baai. Het fort is vernoemd naar Nicolaas van Beek, die tussen 1701 en 1704 gouverneur was en de verdediging van de stad coördineerde. Deze plek was namelijk ideaal om aan land te komen. 

We lopen verder en komen het komen uit bij het Quarantaine gebouw. Hier gaan we voorzichtig naar binnen, de houtenvloer begint her en der al weg te rotten. In 1874 werd dit schiereiland aangewezen tot quarantainestation voor schepen met besmettelijke zieke aan boord. In 1883 werd het Quarantainegebouw gebouwd. Dit gebouw was de observatie inrichting voor gezonde zeelui, die hier moesten verblijven tot er werd vastgesteld dat ze niet besmet waren. We lopen verder besluiten de Kabrietenberg (Kabriet is Papiaments voor ‘Geit’) nog te beklimmen. Het is niet echt een pad naar boven, maar goed te doen. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over het Spaanse water. Na een genietmoment lopen we weer naar beneden en vervolgen we de weg terug naar de auto. Rondje was iets van 5 km. 

Klein Curacao

Vandaag gaan we met een catamaran van Bluefinn vanaf Jan Thiel naar klein Curacao varen. Dit is een onbewoond klein eilandje waar we op het strand kunne relaxen, snorkelen en kijken naar de vuurtoren en scheepswrakken voor de kust. Het 1,7 km2 eiland is vrij kaal en je kan er makkelijk over lopen. Dit komt doordat er in 1871 fosfaat werd ontdekt wat werd achtergelaten door broedende vogels. In 15 jaar werd ruim 90 ton fosfaat naar Europa getransporteerd. In de zeventiende en achttiende eeuw is het eiland gebruikt door de West-Indische Compagnie als quarantaine eiland voor zieke slaven,  voordat ze naar Curacao gingen of om hier te worden begraven. Wat meteen opvalt als aankomt met de boot is de verlaten roze vuurtoren. Deze staat er al rond 1877 (nadat de eerdere vuurtoren werd verwoest door een orkaan). Je kan deze beklimmen, alleen let wel goed op waar je loopt i.v.m houtrot. Ook liggen er een aantal scheepswrakken vlak voor het eiland of op het strand. Doordat het eiland erg plat is, is deze lastig te zien voor de scheepvaart. Verder kun je er mooi snorkelen en lekker genieten van een mooi wit zanstrand. De tour was inclusief lunch en alle drankjes, dus alles was perfect geregeld voor een mooie dag!

Livingstone Jan Thiel Resort

Kaya Adriàtiko 20-26

Jan Thiel, the Netherlands Antilles, Curaçao

  • Standaard 2-kamerappartement (1-3 personen)
  • Ca. 65 m²
  • Geheel gebouwd in Caraibische stijl
  • Bestaat uit een woon-/slaapkamer met slaapbank en een aparte slaapkamer
  • Telefoon*
  • Airconditioning
  • Televisie
  • Koelkast
  • Kluisje
  • Wifi
  • Keuken
  • 4-pits kookplaat
  • Magnetron
  • Broodrooster
  • Waterkoker
  • Afwasmachine
  • Douche
  • Toilet
  • Föhn (op aanvraag bij de receptie)
  • Balkon of terras met zitje
  • retourvlucht Amsterdam – Hato, Curaçao International Airport met  KLM
  • retourtransfer luchthaven – accommodatie
  • 12x overnachting in Livingstone Jan Thiel Resort in appartement (logies)
  • gebruik zwembad van hotel

Deze reis bestond uit 14 dagen zelf in te plannen zonvakantie.

Curacao is een ideaal eiland voor een mooie zonvakantie. Strand, rustige zee en mooi weer zijn bijna gegarandeerd. Omdat het een best een groot eiland is, kun je er ook veel doen. Het is de grootste van de ABC-eilanden, het iets kleinere Aruba ten westen en kleine Bonaire ten oosten. Ga naar één van de vele mooie baaien. Snorkel en geniet van de mooie onderwaterwereld met veel gekleurde vissen, koraal en schildpadden. Ga naar Willemstad en zie de haven met de vrolijke gekleurde huizen. Wandel door de Jan Thiel lagoon en geniet van de mooie natuur. Of ga wat actiever en beklim Mount Christoffel, met 377 meter Curaçao’s hoogste punt.

De noordkust is ruiger met rotsen en hogere golven. De zuidkust is rustiger met mooie stranden.

Op Curacao kun je overal een lekker verfrissend biertje bestellen. Ideaal op een eiland waar het gemiddeld 30 graden is. Vaak ook op mooie stranden te bestellen, optimaal genieten zeg maar.

Het meest verkochte pils is Polar. Dit is van oorsprong bier wat gebrouwen werd sinds 1941 in Venezuela, maar door gebrek aan grondstoffen werd in april 2016 de laatste brouwerij gesloten. Tegenwoordig wordt het bier in Amerika gebrouwen. Het is een licht doordrinkbaar pilsje van 4,5% alcohol.

Een ander veelvoorkomend biertje is Amstel Bright. Een lekker doordrinkbaar blond biertje met 5% alcohol. Heeft een lekker verfrissende smaak, net even meer smaak dan Polar Pils, kan ook met een schijfje citroen geserveerd worden. Het is zeg maar vergelijkbaar met Corona. Amstel Bright werd in 1998 op de markt gebracht om te concurreren met Polar. Het werd gebrouwen door de Antilliaanse brouwerij in Willemstad. Rond 2003 werd dit bier ook op de Nederlandse markt gebracht, alleen was het bij ons niet succesvol en is het weer verdwenen. Toen in 2006 de Antilliaanse brouwerij failliet ging (alleen Amstel Bright brouwen voor de Antillen was niet genoeg) heeft Heineken de productie overgenomen.

De grote concurrent van Amstel Bright is BRASA bier. Qua smaak vind ik ze beide redelijk vergelijkbaar. BRASA is in augustus 2021 opgericht door 6 bedrijven & ondernemers op Curaçao. Het bier wordt overigens gebrouwen door de Meens brouwerij (bekend van Alfa bier) in Zuid-Limburg. Brasa betekend in het Papiaments knuffel.